Μπορείς να "τιθασεύσεις" τη δύναμη ενός supercar; Απόδειξέ το και μετά το οδηγείς


Η πολιτεία της Ν. Αυστραλίας σκοπεύει να περάσει νέα νομοθεσία που θα υπαγορεύει την απόκτηση ειδικού διπλώματος οδήγησης, ανάλογα με την ισχύ του κάθε οχήματος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/8/2022

Ο πρόεδρος της πολιτείας της Ν. Αυστραλίας προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επιβολή ενός νέου συστήματος απόκτησης διπλωμάτων οδήγησης, που θα βασίζεται σε κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ του κάθε αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με το ABC News, ο Peter Malinauskas, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να εγκαθιδρύσει ένα νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στο δρόμο μέχρι τα τέλη του 2022, με το κλιμακωτό σύστημα διπλωμάτων οδήγησης να είναι ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, ο Malinauskas είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα «νέο σχήμα διπλωμάτων οδήγησης για τους οδηγούς που θέλουν να οδηγούν πολυτελή και υψηλής ισχύος supercars.» Προκειμένου κανείς να μπορεί να πάρει στα χέρια του ένα τέτοιο δίπλωμα, θα πρέπει να «συμμορφωθεί με ειδική εκπαίδευση και άλλες προϋποθέσεις, παρομοίως με τα διπλώματα οδήγησης μοτοσυκλετών και φορτηγών».

Παράλληλα η νέα νομοθεσία θα αυστηροποιήσει τις ποινές που επέρχονται αν ένας οδηγός σκοτώσει κάποιον κατά την οδήγηση, ενώ το δίπλωμά του θα κατάσχεται μέχρι την επίλυση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη.

Η απόφαση έρχεται μετά τον θάνατο της 15χρονης Sophia Naismith, την οποία παρέσυρε και σκότωσε μια Lamborghini Huracan το 2019, την ώρα που εκείνη έβγαινε από ένα εστιατόριο. Ο οδηγός της Huracan, Alexander Campbell, κρίθηκε ένοχος γιατί προκάλεσε θάνατο λόγω επικίνδυνης οδήγησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το νέο κλιμακωτό σύστημα διπλωμάτων οδήγησης, όμως αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς η εποχή του εξηλεκτρισμού έχει ήδη φέρει πολλά μοντέλα που ξεπερνούν το όριο των 174 PS ανά τόνο, που σκοπεύει να εφαρμόσει η πολιτεία της Ν. Αυστραλίας, και είναι πολύ πιο ισχυρά από τους βενζινοκίνητους προγόνους τους.