Μπορούν τα γνήσια ελαστικά υψηλών επιδόσεων να κάνουν τη διαφορά σε μία BMW M3; (Video)


Πόση διαφορά μπορούν να κάνουν τα ειδικά σχεδιασμένα Michelin Pilot Sport 4S για την BMW M3, από τα αντίστοιχα aftermarket;

  • 7/6/2021

Κατά την ανάπτυξη ενός κορυφαίου σπορ αυτοκινήτου, όπως η νέα BMW M3με τον κωδικό G80, η BMW όπως και όλοι οι κατασκευαστές έχουν τον πρώτο λόγο στο να επιλέξουν και να δημιουργήσουν το ειδικά σχεδιασμένο ελαστικό που θα φοράει το αυτοκίνητο τους. Εξάλλου, τα ελαστικά είναι τα μόνα σημεία επαφής με το δρόμο και μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στα χαρακτηριστικά χειρισμού και φρεναρίσματος.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η BMW επέλεξε τα υψηλών επιδόσεων Michelin Pilot Sport 4S, δημιουργώντας σε συνεργασία με τη Michelin, πάνω σ’ αυτά τη δική της εξέλιξη με το διακριτικό 4S* ειδικά για την νέα Μ3. Τα Michelin Pilot Sport 4S* διατίθενται προς το παρόν μόνο στο μέγεθος των τροχών της G80 M3 (275/35 R19 μπροστά και 285/30 R20 πίσω).

Το θέμα είναι, πως πολλές φορές τα ελαστικά υψηλής απόδοσης που εξοπλίζουν το μοντέλο από τον κατασκευαστή, είναι συνήθως ακριβά και πολλοί ιδιοκτήτες που έρχονται στη θέση να τα αντικαταστήσουν είτε θα επιλέξουν το ίδιο σχέδιο στην aftermarket προδιαγραφή, είτε θα επιλέξουν ό,τι άλλο είναι διαθέσιμο. Είναι όμως τα δύο αυτά διαφορετικά ελαστικά ακριβώς τα ίδια προϊόντα με υψηλότερη τιμή ή υπάρχουν διακριτές ιδιότητες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν;

Για να το μάθουμε αυτό, ο Jonathan Benson από το Tyre Reviews κατευθύνθηκε προς τις εγκαταστάσεις της Michelin στη Γαλλία. Το επιλεγμένο αυτοκίνητο δοκιμής ήταν φυσικά μία ολοκαίνουργια BMW M3.

Μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο ελαστικών έγκειται στην κατασκευή και στο μείγμα των υλικών τους. Το κανονικής παραγωγής Pilot Sport 4S της Michelin αποτελείται από δύο χημικές ενώσεις που προορίζονται να λειτουργούν αρμονικά για να παράγουν μια εξαιρετικά υψηλή απόδοση στο δρόμο. Το ελαστικό που αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της BMW, από την άλλη πλευρά, έχει τέσσερις διαφορετικές χημικές ενώσεις για να λειτουργεί όπως ακριβώς ήθελε η γερμανική εταιρεία η M3. Οι αλλαγές που γίνονται πιο συγκεκριμένα, αφορούν την διαφορετική θέση των υλικών στο ελαστικό (φωτό), καθώς και τις αλλαγές στη θέση των αυλακώσεων.

Συνολικά, η BMW και η Michelin χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια προσεκτικού σχεδιασμού και ανάπτυξης για την παραγωγή του ελαστικού, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να δοκιμάζει 30 διαφορετικά πρωτότυπα σε πέντε διαφορετικές πίστες (συμπεριλαμβανομένου του Nürburgring) προτού τελικά καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα ήταν το ιδανικό.

Στο δρόμο, ο Benson αναφέρει ότι το Pilot Sport 4S* συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένα κανονικό 4S. Τονίζει πώς είναι ένα υπέροχο ελαστικό από μόνο του, κερδίζοντας πολλές δοκιμές ελαστικών στο παρελθόν. Ωστόσο, σημειώνει την πολύ μικρή υποστροφή όταν τοποθετείται στην πανίσχυρη M3.

Οι διαφορές στην συμπεριφορά της M3 είναι άμεσα αισθητές. Η απόκριση και ο έλεγχος του τιμονιού είναι πιο έντονα, εξαλείφοντας όποια τάση υποστροφής υπήρχε με τα ελαστικά aftermarket. Δίνει στο αυτοκίνητο ένα επιπλέον στοιχείο προβλεψιμότητας και προσφέρει μια αίσθηση εμπιστοσύνης και ελέγχου πίσω από το τιμόνι. Οι χρόνοι στην πίστα επιβεβαίωσαν τη διαφορά που κάνουν τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά. Η M3 ολοκλήρωσε όλους τους γύρους στην περιοχή των 70 δευτερολέπτων, περίπου δύο δευτερόλεπτα γρηγορότερα από ότι με τα aftermarket Pilot Sport 4S.

Παρόλο δε που η BMW βελτιστοποίησε την απόδοση του Pilot Sport 4S για ξηρό καιρό, τόσο οι εκδόσεις 4S*, όσο και οι 4S έχουν πολύ καλή απόδοση σε υγρές συνθήκες.

Ο Benson συμπερασματικά, δηλώνει ότι επιθυμεί το επόμενο ελαστικό Pilot Sport της Michelin να πάρει τα χαρακτηριστικά της έκδοσης που εξέλιξε η BMW: «Τα στοιχεία ελέγχου, η πρόσφυση και η προβλεψιμότητα είναι κάτι που το καθιστά ξεχωριστή επιλογή.»