Νέα πλατφόρμα EV για hypercars 2.243 PS, με 0-100 km/h στα 2 sec.


Η Williams Advanced Engineering παρουσίασε την πλατφόρμα EVR, στοχευμένη αποκλειστικά στην κατασκευή hypercars.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: WILLIAMS ADVANCED ENGINEERING
  • 12/9/2022

Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνηταβασισμένα σε πλατφόρμες που οι ίδιες αναπτύσσουν και τις οποίες σχεδιάζουν να ανανεώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, για να περιλαμβάνουν και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Όσες, ωστόσο, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, θα μπορούν να στραφούν στην Williams Advanced Engineering (WAE). Με τις ρίζες της βασισμένες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό - μέχρι πρότινος ανήκε στην ευρύτερη «οικογένεια» της ομάδας Formula 1 - η WAE προσφέρει υπηρεσίες τεχνολογίες και μηχανικής με στόχο την επιτάχυνση της πορείας προς ένα αποτελεσματικό, ηλεκτρικό και απελευθερωμένο μέλλον.

Η εταιρία παρουσίασε την EVR, την πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων που υποστηρίζει την ηλεκτροκίνηση για τους κατασκευαστές υπεραυτοκινήτων. Όπως αναφέρει η ίδια, αποτελεί ολοκληρωμένη λύση τόσο για νεοσύστατες επιχειρήσεις όσο και για ανεπτυγμένες αυτοβιομηχανίες, μειώνοντας το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής ενός hypercar και προσφέροντας ευελιξία και στο σχεδιασμό τους.

Η πλατφόρμα διαθέτει μια σύγχρονη μπαταρία 85 kWh, η οποία συνοδευόμενη από ηλεκτροκινητήρες, μπορεί να οδηγήσει σε απόδοση ισχύος μέχρι 2.243 PS, που θα επιτρέπουν σε ένα hypercar βάρους μικρότερου των 1.800 kg να επιταχύνει από 0-100 km/h σε λιγότερο από 2 sec. και να έχει τελική ταχύτητα άνω των 400 km/h! Παράλληλα, η αυτονομία θα ξεπερνά τα 450 km και θα υπάρχει δυνατότητα γρήγορης φόρτισης ακόμα και κάτω των 20 λεπτών.

Για τις περιπτώσεις νεοσύστατων επιχειρήσεων, η πλατφόρμα EVR θα μπορεί να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση, με την WAE να κατασκευάζει ολόκληρο το όχημα. Σε αυτή την περίπτωση, η εξωτερική σχεδίαση είτε θα προέρχεται από τον πελάτη, είτε από έναν συνεργάτη της εταιρίας.

Στην περίπτωση brand που έχει ήδη αναπτύξει τα πλάνα του για το hypercar, η WAE θα μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή του, παρέχοντας όλη την κατασκευή και τη συναρμολόγηση του πλαισίου. Σαφώς θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις σχεδιασμού της συγκεκριμένης μάρκας.

Η EVR μπορεί να υποστηρίξει μια σειρά από διαμορφώσεις ηλεκτρικών υπεραυτοκίνητων, από οχήματα μόνο για πίστα όπου μεγιστοποιείται η ισχύς έναντι του βάρους, έως τα μοντέλα δρόμου. Αυτό συμπεριλαμβάνει τόσο εκδόσεις Targa ανοιχτής οροφής όσο και GT σταθερής οροφής. Επιπλέον, είναι έτοιμη για να προσαρμοστεί και στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου με χρήση υδρογόνου.

Στόχος της WAE σε περίπτωση κατασκευής ολόκληρου αυτοκινήτου, είναι να μπορεί να παραδίδει εντός 12 μηνών το πρώτο concept car βασισμένο στην EVR και σε 24 μήνες να έχει κατασκευάσει το πρώτο όχημα παραγωγής.