Νέες κατηγορίες κατά του Ghosn και παραιτήσεις στελεχών στη Nissan


Oι Ιαπωνικές αρχές φαίνονται αποφασισμένες να είναι αυστηρές με το Carlos Ghosn ενώ η παραίτηση του Jose Munoz βάζει τη Nissan σε νέα ταραγμένα νερά.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/1/2019

Η ημέρα που σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία μπορεί να κρατηθεί κάποιος προφυλακισμένος παρήλθε για τον Carlos Ghosn όμως αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιαπωνικές αρχές του απήγγειλαν νέες κατηγορίες που τον κρατούν προφυλακισμένο μέχρι τελικά να γίνει η δίκη του. 

Οι νέες αυτές κατηγορίες αφορούν παραβίαση της εμπιστοσύνης του νόμου περί εταιριών στην Ιαπωνία, ενώ τόσο ο Ghosn όσο και ο Greg Kelly κατηγορούνται ότι απέκρυψαν αποζημιώσεις που κατέληξαν σε λογαριασμούς του Ghosn το διάστημα 2015-2018.

Παρά τις δηλώσεις του σχετικά με την αθωότητά του και τις εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει, η εταιρία δεν έχει πεισθεί και έχει ανοίξει νέο κύκλο ερευνών σε όλο τον κόσμο για να δει αν υπάρχουν και άλλες ατασθαλίες και νέοι εμπλεκόμενοι.

Μέσα στην γενικότερη καταιγίδα που χτυπάει την εταιρία ανακοινώθηκε και η παραίτηση ενός σημαντικού στελέχους της, του Jose Munoz (φωτογραφία). O Μunoz ήταν υπεύθυνος το τελευταίο διάστημα για την αγορά της Κίνας, και λόγω της σημαντικής συμβολής του για την εκτόξευση της Nissan στην αγορά των ΗΠΑ, θεωρείτο από πολλούς ως ο επόμενος CEO της Nissan. Eίναι χαρακτηριστικό ότι υπό την καθοδήγηση του Munoz η Nissan είχε χρονιά ρεκόρ το 2017 στις ΗΠΑ, με 1,59 εκατομμύρια πωλήσεις και μερίδιο αγοράς στο 9,2%.

O 53χρονος Ισπανός είπε σε δηλώσεις του ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την θέση του, αλλά όχι και τη Nissan την οποία θα βοηθήσει στις έρευνες με όλα τα μέσα για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγο Ghosn.

Ο Μunoz είχε εγκαταλείψει την Ιαπωνία (και δεν έχει επιστρέψει από τότε) λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Ghosn ενώ σε συνδυασμό με την παραίτηση ενός ακόμα υψηλόβαθμου στελέχους, του Arun Bajaj φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία ενός ξεκαθαρίσματος των ανθρώπων της εποχής Ghosn μέσα στη Nissan.