Νέο «Dieselgate» προ των πυλών; Η Suzuki ερευνάται για παράνομο λογισμικό μείωσης ρύπων


Γερμανοί εισαγγελείς βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στα ευρωπαϊκά γραφεία της Suzuki ερευνώντας καταγγελίες για χρήση παράνομου λογισμικού μείωσης ρύπων, επηρεάζοντας περισσότερα από 22.000 οχήματα.

  • 29/4/2022

Τις τελευταίες ώρες τα γραφεία της Suzuki στο κρατίδιο της Έσσης, στη Γερμανία, έχουν γεμίσει με ανθρώπους των διωκτικών αρχών μετά από καταγγελίες ότι οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν παράνομο λογισμικό προκειμένου να μειώσουν τεχνητά τις εκπομπές ρύπων.

Οι εισαγγελείς που έδωσαν εντολή για να διεξαχθεί η έρευνα πρόσθεσαν ότι η Suzuki είναι ύποπτη για χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού κατά τη διάρκεια δοκιμών που καταγράφονται οι ακριβείς αριθμοί και οι οποίοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν αντιστοιχούσαν στα οχήματα τα οποία ήταν διαθέσιμα προς αγορά. Οι αναφορές μιλάνε για περισσότερα από 22.000 οχήματα που έχουν επηρεαστεί από αυτή την ενέργεια.

Στη διαδικασία των ερευνών έχει μπει και η ευρωπαϊκή αρχή Eurojust η οποία ερευνά τις εγκαταστάσεις της Suzuki στην Ουγγαρία και την Ιταλία προκειμένου να βρει στοιχεία που θα αποδείξουν τις κατηγορίες.

Η Eurojust εξέδωσε ανακοίνωση για την πορεία των ερευνών στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι συσκευές φέρεται να τοποθετούνταν σε κινητήρες diesel, ιταλικής κατασκευής, σε μεγάλο αριθμό οχημάτων, με στόχο να δώσουν την εντύπωση ότι οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου ήταν μέσα στα όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση», αποφεύγοντας να κατονομάσει άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του Reuters στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται τόσο η Stellantis όσο και η εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων Marelli. Εκπρόσωπος της Suzuki μιλώντας στο συγκεκριμένο μέσο ανέφερε πως η εταιρεία συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές ενώ δεν θέλησε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο αφού η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Πηγή: Deutsche Welle