Νέο σύστημα για εξάλειψη του θορύβου στο εσωτερικό των αυτοκινήτων (Video)


Το σύστημα QuietComfort της Bose υπόσχεται να εξαλείψει τους θορύβους του δρόμου στο εσωτερικό των αυτοκινήτων του μέλλοντος.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/1/2019

Η τεχνολογία "ακύρωσης του θορύβου" (noise cancellation) είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως σε καθημερινές συσκευές, όπως τα ακουστικά. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτή την τεεχνολογία παίζει η Bose, η οποία έχει επεκτείνει την δραστηριότητά της και στα αυτοκίνητα.

Μέχρι σήμερα η εταιρία έχει κάνει χρήση αυτής της τεχνολογίας εστιάζοντας σε επιλεγμένα μέρη του αυτοκινήτου όπως ο κινητήρας με τα συστήματα  Engine Harmonic Cancellation και Engine Harmonic Enhancement. Όμως η νέα της εφαρμογή αφορά μια πιο ολιστική προσέγγιση στο θέμα της μείωσης του θορύβου, καλύπτοντας πλέον στον μέγιστο βαθμό την καμπίνα των επιβατών.

Για το QuietComfort χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες και μικρόφωνα στους τροχούς και την ανάρτηση οι οποίοι αναγνωρίζουν την ένταση του ήχου που προκαλεί το οδόστρωμα και οι ανωμαλίες του και ανάλογα εκπέμπουν έναν ήχο "ακύρωσης" από τα ηχεία του αυτοκινήτου.

Το επόμενο στάδιο είναι να τοποθετηθούν μικροσκοπικά μικρόφωνα σε διάφορα σημεία του σαλονιού, τα οποία θα συλλέγουν τους ήχους που φθάνουν στην καμπίνα και ανάλογα θα εκπέμπουν και πάλι μία καμπύλη ακύρωσης του ήχου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ησυχία για τους επιβάτες.

Όπως αναφέρει η Bose στο vide που συνοδεύει την ανακοίνωση του συστήματος, καθώς προχωράμε ολοταχώς προς την ηλεκτροκίνηση, ο θόρυβος από τον κινητήρα σχεδόν θα εξαλειφθεί. Άρα η βελτίωση της αίσθησης στην καμπίνα των επιβατών περνά από συστήματα όπως το QuietComfort το οποίο θα εστιάζει στον θόρυβο κύλισης παρά στους μηχανικούς θορύβου και αναμένεται να είναι έτοιμο για αυτοκίνητα παραγωγής από τα τέλη του 2021.