Νέο χειροκίνητο κιβώτιο για τα μοντέλα του VW Group


Το νέο κιβώτιο ονομάζεται MQ281 και θα κάνει το ντεμπούτο του στο ανανεωμένο Passat.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/7/2019

Το MQ281 θα κατασκευάζεται στα εργοστάσια της Seat στο Μαρτορέλ και στην Βαρκελώνη με προβλεπόμενη ημερήσια παραγωγή στις 3.500 μονάδες και μέγιστη ετήσια στις 450.000. Η facelift εκδοχή του Passat θα αποτελέσει το πρώτο μοντέλο που θα μπει και σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα των Audi, Skoda, Volkswagen και Seat.

Το νέο κιβώτιο θα είναι έξι σχέσεων (εντύπωση προκαλεί πως δεν αναφέρεται πουθενά στα δελτία Τύπου) και έχει εξελιχθεί ειδικά για μεγάλα οχήματα και SUV. Χαρακτηριστική είναι η αποδοτικότερη λειτουργία με μειωμένες τριβές που εξασφαλίζουν έως 5 g CO2/km λιγότερα σε σχέση με ένα συμβατικό κιβώτιο. Αντικαθιστά εντελώς ή εν μέρει τα κιβώτια MQ250 και MQ350 με ικανότητα διαχείρισης από 200 έως 340 Nm.

Η εξέλιξη του νέου κιβωτίου ταχυτήτων εστιάζεται κυρίως στη βελτίωση της απόδοσης. "Εδώ χρησιμοποιήσαμε ψηφιακές μεθόδους εικονικής εξέλιξης", λέει ο Helmut Göbbels, υπεύθυνος στον τομέα μηχανικών κιβωτίων και στην τετρακίνηση στην Volkswagen. "Κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα εντελώς νέο σύστημα λαδιού για βέλτιστη λίπανση των γραναζιών και των εδράνων ώστε να απαιτείται μόλις 1,5 lt λάδι εφόρου ζωής”.