Nio και Shell υπογράφουν συμφωνία για σταθμούς αλλαγής μπαταριών (Video)


Η κινέζικη μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ο ενεργειακός γίγαντας συνεργάζονται για να φέρουν σταθμούς φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών στην Ευρώπη. Τι προβλέπει η συμφωνία των δύο εταιρειών. 

  • 29/11/2021

Η Nio, εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Shell, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή σταθμών ανταλλαγής μπαταριών EV στην Ευρώπη.

Η συμφωνία αναφέρει ότι η Nio και ο ενεργειακός γίγαντας «θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν από κοινού εγκαταστάσεις φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών». Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν 100 σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών στην Κίνα έως το 2025 και να «αρχίσουν να κατασκευάζονται και να λειτουργούν» πιλοτικοί σταθμοί στην Ευρώπη.

Η Nio έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 300 σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών σε όλη την Κίνα. Προς το παρόν όμως, αυτοί είναι διαθέσιμοι μόνο στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της μάρκας. Οι υφιστάμενοι σταθμοί μπορούν να αφαιρέσουν μια άδεια μπαταρία και να την ανταλλάξουν με μια πλήρως φορτισμένη μέσα σε μόλις τρία λεπτά, χρόνο πολύ πιο σύντομο ακόμη και από τους πιο γρήγορους φορτιστές και σε παρόμοιο χώρο στάθμευσης με μπαταρίες για πλήρωση καυσίμου.

Η Shell θα διαθέσει επίσης το δίκτυο φόρτισης της στην Ευρώπη στους κατόχους μοντέλων Nio και θα επιτρέψει στη Nio να εγκαταστήσει σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών στις εγκαταστάσεις της. Η Nio παράλληλα, θα εγκαταστήσει σημεία ταχείας φόρτισης της Shell στις δικές της εγκαταστάσεις ως αντάλλαγμα.

Οι δύο μάρκες δηλώνουν ότι θα «συνεχίσουν να εξερευνούν περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας στη διαχείριση μπαταριών, τη διαχείριση στόλου, τα συστήματα συνδρομής, τις υπηρεσίες φόρτισης στο σπίτι, την προηγμένη φόρτιση μπαταριών και την ανάπτυξη τεχνολογίας ανταλλαγής».

Η Nio έκανε τα πρώτα της βήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, πουλώντας το ES8 SUV και το ET7 σαλόνι στη Νορβηγία.