Νομικό κενό στην Αγγλία επέτρεπε σε οδηγούς να παίζουν με το κινητό όταν οδηγούν


Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά ο νόμος απαγόρευε την απευθείας ομιλία στο κινητό και τα μηνύματα. Δεν έλεγε κάτι για το να τραβάς φωτογραφίες ή βίντεο, τη στιγμή που οδηγείς!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 18/10/2020

Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, δεν έχει όμως απόλυτη νομική βάση, όταν σταθεί κάποιος απέναντι από ένα δικαστή. Τυπικά το Αγγλικό δίκαιο δεν απαγορεύει σε έναν οδηγό να τραβάει βίντεο ενώ οδηγεί! Το μόνο που περιέγραφε είναι ότι δεν επιτρέπεται ο οδηγός να πραγματοποιεί κάποια «διαδραστική επικοινωνία», όπως μία τηλεφωνική κλήση, η πληκτρολόγηση ενός γραπτού μηνύματος  ή χρήση του διαδικτύου.

Υπήρξαν λοιπόν αρκετά περιστατικά όπου οι οδηγοί τραβούσαν σύντομα βίντεο για το TikTok, κινούμενοι αμέριμνοι δίπλα στα όργανα της τάξης. Και όταν αυτοί τους σταματούσαν, οι πρώτοι είχαν τη δικαιολογία έτοιμη, την οποία δεν μπορούσε κανείς να αντικρούσει… Ευτυχώς, με την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, έκλεισε πλέον αυτό το κενό.

Προφανώς τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα μπορούν να έχουν πολλές χρήσεις και λειτουργίες, οπότε δεν χρειάζεται συγκεκριμένα η απαγόρευση κάθε μίας από αυτές. Οι οδηγοί δεν θα μπορούν για κανένα λόγο να αποσπούν την προσοχή τους από το δρόμο, χειριζόμενοι τα τηλέφωνά τους. Για το μόνο που η νέα νομοθεσία αφήνει ένα παραθυράκι είναι οι ανέπαφες πληρωμές.

Καθώς ολοένα και περισσότερα smartphones έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με πιστωτικές κάρτες και οι κάτοχοί τους να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω αυτών, οι οδηγοί θα έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν για να πληρώσουν διόδια ή το φαγητό που έχουν παραγγείλει σε κάποιο drive-through εστιατόριο. Αρκεί πάντα το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε στάση.