Ντεμπούτο για την εντυπωσιακή Mercedes Vision EQXX Concept με τα 1000 χλμ αυτονομίας!


Η Mercedes παρουσίασε το Vision EQXX Concept, ένα ηλεκτρικό μοντέλο με 1000 χιλιόμετρα αυτονομίας και εξωφρενική αεροδυναμική απόδοση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 3/1/2022

Μήνες δοκιμών και προετοιμασίας μας έφεραν ενώπιον του νεότερου δημιουργήματος της Mercedes, το Vision EQXX Concept. Σύντομα θα έρθει κι η έκδοση παραγωγής.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό σεντάν, με αυτονομία 1000 χιλιομέτρων, κι όπως λέει κι η ίδια η εταιρεία, με τέτοιες επιδόσεις θα μπορούσε κανείς να κάνει το ταξίδι Βερολίνο-Παρίσι χωρίς να χρειαστεί να κάνει στάση για φόρτιση.

Παρόλα αυτά, οι Γερμανοί δεν αποκάλυψαν τι χωρητικότητα έχουν οι μπαταρίες του EQXX, αν και αναφέρουν πως έχει 50% λιγότερο όγκο και 30% λιγότερο βάρος από το EQS, ενώ το ανώτατο όριο τάσης ανέρχεται στα 900 volts, με την μπαταρία και το πλαίσιο να φτάνουν σε βάρος τα 495 κιλά.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει απόδοση 201 ίππων (150 kW), κι είναι τρομερά αποδοτικός, αφού σύμφωνα με τη Mercedes το 95% της ενέργειας φτάνει στους τροχούς.

Ηλιακό πάνελ στην οροφή με 117 πλακίδια μπορεί να δώσει ενέργεια σε περιφερειακά συστήματα του οχήματος, όπως τον κλιματισμό, τα φώτα και το σύστημα infotainment. 

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως έχει συντελεστή οπισθέλκουσας που αγγίζει μόλις το 0,18, πράγμα που βοηθά σημαντικά στην κατανάλωση. Κι ενώ μοιάζει μεγάλο, στην πραγματικότητα το σεντάν έχει μήκος 4,63 μέτρων και μεταξόνιο 2,8 μ.