Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θέλουν να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας. Φόβοι για εφαρμογή τιμωρητικών δασμών σε ξένα brands. 

  • ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ, TRUMP WHITE HOUSE ARCHIVED YOUTUBE
  • 12/2/2024

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά οι γερμανικές εταιρείες, την επιστροφή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. Οι φόβοι τους προκύπτουν από τις προθέσεις που έχει δείξει ο Αμερικανός πολιτικός να εισάγει τιμωρητικούς δασμούς στις εξαγωγές τους.

Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Trump έχει ήδη μιλήσει με τους συμβούλους του για τον αποκλεισμό από την αμερικανική αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα ή φέρουν κινεζικά εξαρτήματα και στη συνέχεια συναρμολογούνται σε άλλες χώρες στην Ευρώπη ή ακόμα και στο Μεξικό.

Αν και εφόσον αυτές οι προθέσεις γίνουν πράξη είναι βέβαιο ότι μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και προμηθευτές τους, θα έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά όσοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις από την αγορά των ΗΠΑ.

Ο ανεξάρτητος επιχειρηματικός αναλυτής, Juergen Pieper, ανέφερε ότι premium γερμανικές μάρκες, όπως η BMW και η Mercedes, ενδεχομένως να πληρώνουν το... μάρμαρο αυτή της απόφασης. «Ο Trump φαίνεται να αντιπαθεί την επιτυχία των γερμανικών, premium αυτοκινητοβιομηχανιών. Πιθανότατα έχει πρόβλημα με τη Γερμανία συνολικά, φαίνεται σαν μία σχέση αγάπης και μίσους», ανέφερε ο Pieper.

Η επανεκλογή του Trump θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη ύφεση στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις, με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν μία μονομερή εμπορική πολιτική κατά της Κίνας, -ζητώντας από την Ε.Ε. να ευθυγραμιστεί- να είναι αρκετά πιθανό.

Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, χτύπησε καμπανάκι και ζήτησε από τις χώρες να προετοιμαστούν για πιθανές απειλές στην οικονομία εάν ο Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Μακροχρόνια, οι ΗΠΑ είχαν μεγάλα εμπορικά ελλείματα με την Ε.Ε., με τα στοιχεία του 2023 να αποτυπώνουν την τρίτη σερί χρονιά ανισορροπίας που ξεπερνά τα 200 δις δολ.. Οι σύμβουλοι του Trump υποστηρίζουν πώς αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Από τη μεριά του ο Stefan Bratzel, πρόεδρος του Center of Automotive Management, δηλώνει ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους από την επιστροφή του Trump στην προεδρία.

«Μια αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ θα σήμαινε αλλαγή στο πλάνο της ηλεκτροκίνησης και στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή θα επηρεάσει κυρίως την Volkswagen και τις premium γερμανικές μάρκες δημιουργώντας σημαντικά ερωτήματα γύρω από την προώθηση των EV στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Bratzel.

Παράλληλα στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Trump να σταμάτησει να παρέχει κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επενδύσεων που κάνουν εταιρείες σε αυτή την κατηγορία.

Από τη μεριά της η Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA) τονίζει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να παίρνουν αποφάσεις που θα έχουν ως στόχο να γίνουν πιο ανεξάρτητες και πιο ανθεκτικές, ώστε να αντισθαμθίσουν εμπορικά εμπόδια.

«Οι παγκόσμιες αποφάσεις των ΗΠΑ διαμορφώνονται όλο και περισσότερο από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο στη στρατιωτική ασφάλεια, στην προμήθεια πρώτων υλών και στη σύναψη εμπορικών συμφωνιών», δήλωσε εκπρόσωπος της VDA.

Τέλος, ο Steven Cheung, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου, δήλωσε: «Ο Dοnald Trump σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να υπερασπιστεί τους Αμερικανούς εργάτες. Είτε ανήκουν στην αυτοκινητοβιομηχανία, είτε στη χαλυβουργία, είτε είναι αγρότες, δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες χώρες που μας κλέβουν τις θέσεις εργασίας ή στοχεύουν στην καταστροφή των βιομηχανιών μας».

Πηγή: autonews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Elon Musk: «Οι Κινέζοι θα μας διαλύσουν» - Τι προτείνει για την αντιμετώπισή τους

Οι 10 χώρες με τους περισσότερους φορτιστές στον κόσμο – Ποια είναι στην κορυφή

Η Lamborghini Diablo VT Roadster του Donald Trump βγαίνει στο «σφυρί»