Άγιος Βασίλης: Πόσο γρήγοροι πρέπει να είναι οι τάρανδοι για να παραδοθούν τα δώρα στην ώρα τους


Η πρωτοχρονιά είναι μία υπέροχη γιορτή για μεγάλους και παιδιά, τα οποία λαμβάνουν παραδοσιακά τα δώρα τους από τον άγιο Βασίλη. Πόσο εύκολο όμως είναι το έργο του συμπαθή άγιου, να μοιράζει δώρα ανά τον κόσμο;

  • 31/12/2023

Ξεκινώντας από τη βιολογία, παρότι υπάρχουν τουλάχιστον 300.000 είδη ζωντανών οργανισμών που ακόμα δεν έχουν καταχωρηθεί, είναι μάλλον απίθανο να ανακαλύψουμε ένα είδος ταράνδου που πετά. Συνεχίζοντας τώρα με λίγη στατιστική, ανά τον κόσμο υπάρχουν περίπου 2 δις παιδιά. Αφαιρώντας άλλες θρησκείες, καταλήγουμε σε περίπου 378 εκ. που περιμένουν δώρο. Με βάση τα στοιχεία του διεθνούς γραφείου καταγραφής πληθυσμού, ο μέσος όρος είναι 3,5 παιδιά/ οικογένεια, άρα οι επισκέψεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι σε 91,8 εκ. σπίτια.

Με μόλις 31 ώρες εργασίας -λόγω διαφοράς ώρας και περιστροφής της γης- ο άγιος Βασίλης θα πρέπει να κάνει 822,6 επισκέψεις ανά sec. Έχει κάτι περισσότερο από 1/1000 του δευτερολέπτου για να πάει από σπίτι σε σπίτι, να παρκάρει το έλκηθρο, να αφήσει τα δώρα και να φύγει.

Εάν δεχτούμε πως αυτά τα σπίτια ισαπέχουν, έχουμε απόσταση 1,25 km ανά σπίτι, σε ένα συνολικό ταξίδι 1,21 εκ. km που θα πρέπει να διανύσει. Άρα, θα πρέπει να κινείται με ταχύτητα 3.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Ενδεικτικά, ένας κανονικός τάρανδος δεν πιάνει πάνω από 80 km/h.

Πάμε τώρα στο φορτίο. Με δώρα του ενός κιλού, το έλκηθρο θα πρέπει να ζυγίζει περίπου 321.300 τόνους φορτωμένο. Συν κάτι ψιλά το βάρος του άγιου Βασίλη. Εάν τώρα ο τελευταίος τρώει και από ένα κομμάτι πίτα σε κάθε σπίτι (91,8 εκ. στο σύνολο), το βάρος του ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Με ένα τέτοιο νούμερο, θα χρειάζονταν περίπου 214.200 τάρανδοι για να τραβήξουν το έλκηθρο.

Κάπως έτσι, καταλήγουμε σε ένα όχημα με συνολικό βάρος 353.400 τόνους, που κινείται με 1.046 km/sec. Αυτό, όσο αεροδυναμικό και αν είναι, θα έχει μία απίστευτη αντίσταση στον αέρα. Το μπροστινό ζευγάρι ταράνδων θα αποσβέσει 14.3 τετράκις εκατομμύρια Joule/ sec. Πιο απλά, θα εξατμιστούν ακαριαία, με εκκωφαντικό θόρυβο, αφήνοντας το ζευγάρι που βρίσκεται από πίσω εκτεθειμένο. Ολόκληρο το κοπάδι θα εξατμιστεί μέσα σε 4,26 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όσο για τον άγιο Βασίλη, με τα συνεχή σταμάτα-ξεκίνα, θα πρέπει να αντέχει σε επιτάχυνση 17.500,06 φορές μεγαλύτερη της βαρύτητας. Αν ζυγίζει γύρω στα 100 κιλά, τα 2.107.007 κιλά αδράνειας που θα βιώσει θα τον κάνουν χαλκομανία στο κάθισμά του.

Συμπέρασμα: Ευτυχώς, η μαγεία δεν συμβαίνει μέσα στο σύνηθες πλαίσιο των φυσικών νόμων.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!