Ο άνθρωπος που έχασε μια περιουσία για να νικήσει την Tesla


O James Dyson διέγραψε περισσότερα από 560 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο θα κοίταζε στα μάτια τις προτάσεις της Tesla.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/5/2021

H πρώτη είδηση είναι ο ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο εφευρέτης μιας ηλεκτρικής σκούπας. Όχι μιας οποιαδήποτε ηλεκτρικής σκούπας αλλά εκείνης που λειτουργεί βάσει της αρχής του κυκλωνικού διαχωρισμού.

Ο λόγος για τον James Dyson, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε την ιδέα να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξιοποιώντας τη βαθιά ομολογουμένως γνώση της εταιρείας του στην τεχνολογία των ηλεκτροκινητήρων.

Για την ακρίβεια ο Dyson είχε σκοπό να δημιουργήσει μια γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη της Tesla, η οποία καλώς ή κακώς αποτελεί τον ηγέτη της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων.

Λίγους μήνες αργότερο το πρωτότυπο ηλεκτρικό τετράτροχο με την κωδική ονομασία N526 αποτελούσε την απτή απόδειξη ότι τα πάντα μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν υπάρχει η θέληση και το απαραίτητο κεφάλαιο για να την χρηματοδοτήσει.

Το επταθέσιο SUV της Dyson διέθετε αυτονομία 935 χιλιομέτρων και παρά το βάρος των δύο τόνων είχε την ικανότητα να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,8 δευτερόλεπτα, μιας και συνδυαστική απόδοση των δύο ηλεκτροκινητήρων έφτανε τους 544 ίππους.

Με μήκος 5 μέτρων και σχεδίαση που ως όφειλε δεν θύμιζει σε τίποτα τους βασικούς ανταγωνιστές του, το πρωτότυπο N526 προκαλούσε από τα πρώτα βήματα της εξελικτικής πορείας του την αμηχανία της Tesla.

Πίσω όμως από το γυαλιστερό περιτύλιγμα ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου SUV ικανού να κοιτάξει στα μάτια το  υπήρχε ένα κρίσιμο, όπως αποδείχθηκε, πρόβλημα. Το κόστος εξέλιξης και κατασκευής εκτόξευε την τιμή του πάνω από τα 150.000 ευρώ, καθιστώντας τη διάθεσή του σε οποιαδήποτε αγορά του πλανήτη απαγορευτική.

H παραδοχή ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει καμία εμπορική τύχη αν και εφόσον μπει στη γραμμή παραγωγής ήταν εκείνη που οδήγησε τον James Dyson να τερματίσει το φιλόδοξο project κατασκευής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Μια απόφαση που δεν ήταν και η πιο εύκολη του κόσμου, καθώς ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος αναγκάστηκε να διαγράψει από τον προσωπικό του λογαριασμό σχεδόν 560 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αστρονομικό για έναν κοινό θνητό αλλά όχι και για τον James Dyson μιας και η προσωπική του περιουσία αποτιμάται αυτόν τον καιρό στα 14,1 δισεκατομμύρια  ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για κάθε τσέπη που αξίζει να αγοράσεις