O Bottas στην pole του GP Πορτογαλίας


O V. Bottas έκανε την έκπληξη κερδίζοντας του L. Hamilton και M. Verstappen κατακτώντας την pole position στο GP Πορτογαλίας.

  • 1/5/2021

Την πρώτη φετινή pole position πανηγύρισε ο V. Bottas στο Portimao της Πορτογαλίας, κερδίζοντας τη μάχη των κατατακτήριων δοκιμών. Ο Φινλανδός είχε την ταχύτητα αλλά και την τύχη με το μέρος του, βλέποντας τους δύο βασικούς ανταγωνιστές τους -Hamilton και Verstappen- να μένουν μακριά από τον καλό εαυτό τους. 

To πρώτο σκέλος της διαδικασίας εξελίχθηκε ομαλά, με τις δύο Mercedes να δείχνουν από νωρίς τις προθέσεις τους, τον M. Verstappen να παραπονιέται για την ταχύτητα του μονοθεσίου στην ευθεία και τον S. Perez να έχει έναν ανώδυνο περίπατο εκτός πίστας. Μεγάλος χαμένος του Q1 ο D. Riciardo ο οποίος έμεινε εκτός συνέχειας με την 16η επίδοση του πρώτου σκέλους των κατατακτήριων δοκιμών.

Hamilton και Bottas έσυραν τον χορό και στο δεύτερο σκέλος, με τον Βρετανός να σημειώνει την καλύτερη επίδοση και να γίνεται ο πρώτος πιλότος που έπεσε κάτω από το 1:18.00, αφήνοντας τον όμοσταυλό του σε απόσταση μισού δευτερολέπτου.

Η είσοδος του S. Vettel  στην πρώτη δεκάδα αποτέλεσε δίχως αμφιβολία μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς ο Γερμανός δείχνει να βρίσκει ρυθμό πίσω από το τιμόνι του μονοθεσίου της Aston Martin.

Η πρώτη μάχη για την pole position στο Portimao της Πορτογαλίας δόθηκε ανάμεσα στους δύο πιλότους της Mercedes, με τον Bottas να αποδεικνύεται ταχύτερος στην πρώτη προσπάθεια του Q3 και τον Hamilton να μην βολεύεται με τη μαλακή γόμα των ελαστικών της Pirelli.

Ένα μικρό λάθος του M. Verstappen και το πάτημα εκτός πίστας που ακολούθησε ανάγκασε τους κριτές να μην προσμετρήσουν τον χρόνο του, αναγκάζοντάς να ρισκάρει τα πάντα στη δεύτερη.

Με τον άνεμο να δυναμώνει και τις δύο Mercedes να αλλάζουν στρατηγική τοποθετώντας τη μέση γόμα αντί της μαλακής, ουδείς μπορούσε να προβλέψει σε ποιον θα καταλήξει η pole position.

O Μ. Vestappen ήταν ο πρώτος που εξάντλησε κάθε πιθανότητα να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την τρίτη θέση. Ακολούθησε ο L. Hamilton, ο οποίο δεν κατάφερε να βελτιώσει την προσωπική του επίδοση, βλέποντας την 100η pole position της καριέρας του να γλιστράει μέσα από τα χέρια του για μόλις επτά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Έστω και με αυτόν τον τρόπο, ο V. Bottas κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη pole position στη φετινή σεζόν και θα εκκινήσει τον αυριανό αγώνα από την πρώτη θέση, έχοντας δίπλα του τον L. Hamilton και πίσω του τα δύο μονοθέσια της Red Bull με τους M. Verstappen και S. Perez.

O C. Sainz κατάφερε να φέρει το μονοθέσιο της Ferrari στην 5η θέση των κατατακτήριων δοκιμών, κερδίζοντα για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν τη μάχη με τον ομόσταυλό του C. Leclerc ο οποίο σημείωσε την 8η καλύτερη επίδοση.