Ο CEO της Volvo πάει «κόντρα» στους Γερμανούς – «Ναι» στην απαγόρευση των ΜΕΚ


Αιχμηρός στην τοποθέτησή του ο Jim Rowan, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπουν τα πολιτικά συμφέροντα πάνω από την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VOLVO
  • 16/3/2023

Ο Jim Rowan, CEO της Volvo, είναι γνωστός για την «αγάπη« του στον εξηλεκτρισμό, κάτι που αποδεικνύεται φυσικά και μέσω των κινήσεων της εταιρείας της οποίας ηγείται, αφού η Volvo έχει επικεντρωθεί πλήρως στα EV.

Τώρα, ο Σκωτσέζος διευθύνων σύμβουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με την απόφαση της Γερμανίας, της Ιταλίας και των υπολοίπων χωρών, να αντισταθούν στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να προχωρήσει στην απαγόρευση της πώλησης νέων οχημάτων με ΜΕΚ, από το 2035.

Συγκεκριμένα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn: «Το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαίωσε αυτή τη συμφωνία στις 14 Φεβρουαρίου. Τα κράτη μέλη έπρεπε να κάνουν το ίδιο στα μέσα Μαρτίου. Παρ' όλ' αυτά, κάποια από αυτά προσπαθούν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία. Αυτή είναι μία πραγματικά ανησυχητική και απογοητευτική εξέλιξη».

Η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας που δημιουργήθηκε ενάντια στην πρόταση της ΕΕ, έθεσε μία νέα αντιπρόταση, η οποία θα έβλεπε τις ΜΕΚ να απαγορεύονται στα νέα οχήματα από το 2035 κι έπειτα, με την εξαίρεση αυτών που τροφοδοτούνται από συνθετικά καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Rowan, ο στόχος των μηδενικών ρύπων της ΕΕ για επιβατικά και βαν, έδειξε την «καλή διαχείριση της κλιματικής κρίσης σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα».

«Τώρα δεν είναι η στιγμή για υπαναχωρήσεις και αγνόηση των κλιματικών στόχων της βιομηχανίας, οι οποίοι έχουν βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα. Τώρα δεν είναι η στιγμή να βάλουμε τα εγχώρια πολιτικά συμφέροντα πάνω από την υγεία και την ευημερία του πλανήτη και των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και των μελλοντικών γενεών. Τώρα είναι η στιγμή για δυναμικές, αποφασιστικές και προοδευτικές πολιτικές και τρόπους διαχείρισης,» είπε ο Rowan στην ίδια δημοσίευση.

Ο στόχος της Volvo είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά της οχήματα να αποτελούν το 50% των παγκόσμιων πωλήσεών της το 2025, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 600.000 μονάδες, με τον πραγματικό στόχο να είναι η πλήρης εξηλεκτρισμός της γκάμας μέχρι το 2030. Επιπροσθέτως, η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2040.

«Έχουμε επίγνωση της υποχρέωσής μας να βοηθήσουμε στην προστασία του πλανήτη,» είπε ο Rowan. «Καλούμε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να δείξουν ότι έχουν κι εκείνες το ίδιο αίσθημα υποχρέωσης.»