Ο CEO της VW προειδοποιεί ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μπορεί να κοστίσει 30.000 θέσεις εργασίας


Ο Herbert Diess φέρεται να δήλωσε πως η αργή μετάβαση του γερμανικού Ομίλου προς την ηλεκτροκίνηση θα μπορούσε να φέρει την απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας.

  • 13/10/2021

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen, Herbert Diess,  φέρεται να δήλωσε σε συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της VW  τον Σεπτέμβριο ότι η εταιρεία θα μπορούσε να χάσει 30.000 θέσεις εργασίας εάν μεταβεί πολύ αργά στα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, ανέφερε το Reuters.

Ο ανταγωνισμός από νεοεισερχόμενους στον κλάδο, όπως η Tesla  ώθησε την εταιρεία να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της, λέγεται ότι είπε ο Diess.

Η Tesla  σχεδιάζει να παράγει έως και 500.000 αυτοκίνητα ετησίως στο νέο της gigafactory στη Γερμανία με 12.000 υπαλλήλους. Η VW  απασχολεί 25.000 άτομα για να κατασκευάζει 700.000 αυτοκίνητα ετησίως στο εργοστάσιό της στο Βόλφσμπουργκ.

Εκπρόσωπος της VWεπιβεβαίωσε τη θέση του Diessότι η παρουσία της Teslaστη Γερμανία ενέτεινε τον επείγοντα χαρακτήρα της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά αρνήθηκε ότι έγιναν συγκεκριμένοι υπολογισμοί για το πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν στη διαδικασία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου μας στο Wolfsburg εν όψει των νεοεισερχόμενων στην αγορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της VW, Michael Manske, εννοώντας την Tesla και τις νέες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που εισβάλλουν στην Ευρώπη.

«Η Tesla θέτει νέα πρότυπα για την παραγωγικότητα και την κλίμακα στο Grunheide», είπε αναφερόμενος στο υπό κατασκευή εργοστάσιο της Tesla κοντά στο Βερολίνο, το οποίο σε μέγιστη παραγωγική ικανότητα θα παράγει 5.000 έως 10.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα-δύο φορές περισσότερο από την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο της VW στο Wolfsburg δεν κατασκευάζει σήμερα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει ένα ηλεκτρικό sedan εκεί από το 2026 στο πλαίσιο του σχεδίου που ονομάζεται "Project Trinity".