Ο δεκάλογος του Κίμι για ασφαλή οδήγηση το καλοκαίρι


Ο Κίμι Ραϊκόνεν, οδηγός της της McLaren Mercedes στη Formula 1, δίνει 10 χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τους θερμούς μήνες του χρόνου.
  • 16/5/2006

Ο ερχομός της άνοιξης σηματοδοτεί για το αυτοκίνητό μας την έξοδο από τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα, παράλληλα όμως θέτει νέες προτεραιότητες για την περιποίησή του κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους. Ο Φιλανδός οδηγός της McLaren Mercedes στη F1 αποκαλύπτει τα 10 μυστικά για μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αξιοπιστία και σημαντική οικονομία καυσίμου.

1. Αλλάξτε τα ελαστικά χειμώνα με ελαστικά παντός καιρού

Αν φοράτε ελαστικά χειμώνα στο αυτοκίνητό σας, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε. Αν πάλι έχετε ελαστικά παντός καιρού, καλό είναι να τα εναλλάξετε στους 4 τροχούς ή να τα αντικαταστήσετε με καινούρια.

2. Έλεγχος φρένων

Είναι απαραίτητο να προχωρήσετε σε έλεγχο των φρένων, μόλις ο χειμώνας μάς αποχαιρετήσει. Υπάρχουν κάποια σημάδια που μας προειδοποιούν, όπως το υπερβολικό τρίξιμο ή το σκλήρισμα όταν πατάμε φρένο, που εκτός από ενοχλητικά στα αυτιά μας, δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται έλεγχος.

3. Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Ένα από τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου που καταπονείται ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αναμφίβολα οι υαλοκαθαριστήρες. Αντικαταστήστε τους έγκαιρα ώστε η ορατότητά σας να διατηρείται στο 100% και να μην περιορίζεται - με τους γνωστούς κινδύνους - κατά τις ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές ξαφνικές μπόρες.

4. Καθαρίστε το κάτω μέρος του αυτοκινήτου

Εκτός από τον τακτικό εξωτερικό καθαρισμό του αυτοκινήτου σας, επιβάλλεται ο καθαρισμός του και στα σημεία που δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά. Φροντίστε λοιπόν για τον καθαρισμό των θόλων και του κάτω μέρους του αυτοκινήτου, ώστε να αφαιρεθούν πιθανά άλατα που έχουν εναποτεθεί και απειλούν με σκουριά και διάβρωση το αμάξωμα. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση έναν ψεκαστήρα υψηλής πίεσης, αλλά και το λάστιχο του κήπου σας μπορεί να κάνει τη δουλειά.

5. Καλύψτε τις πλαστικές επιφάνειες

Οι επιφάνειες από βινίλιο, όπως συνήθως είναι τα καθίσματα και το τιμόνι, παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στη φθορά από τον ήλιο, είτε ξεθωριάζοντας είτε παρουσιάζοντας ρωγμές και ραγίσματα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι χρησιμοποιείτε κάποιο προστατευτικό στις επιφάνειες αυτές, το οποίο καλό είναι να ελέγχετε σε τακτά διαστήματα.

6. Προχωρήστε σε αλλαγή λιπαντικού

Ελέγξτε προσεκτικά το είδος του λιπαντικού που χρησιμοποιείτε στον κινητήρα σας. Τα πλήρως συνθετικά λιπαντικά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν τη μηχανή στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα μεγιστοποιούν τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις της.

7. Ελέγξτε όλα τα υγρά

Στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, η στάθμη των υγρών κατεβαίνει γρήγορα εξαιτίας του γεγονότος ότι η μηχανή δουλεύει σκληρότερα και καταπονείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ελέγξετε, να συμπληρώσετε ή να αντικαταστήσετε όσα υγρά δεν βρίσκονται στη σωστή στάθμη. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα υγρά των φρένων, του κιβωτίου ταχυτήτων, στο αντιψυκτικό υγρό, στο υγρό του υδραυλικού τιμονιού, καθώς και στο υγρό των υαλοκαθαριστήρων.

8. Ελέγξτε την πίεση

Ελέγξτε την πίεση του συστήματος ψύξης και εξετάστε ιμάντες, λάστιχα και σωλήνες για τυχόν φθορές.

9. Εσωτερικός καθαρισμός

Καθαρίστε καλά με ηλεκτρική σκούπα το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας και βεβαιωθείτε ότι απαλλαγήκατε από όλα εκείνα τα άχρηστα αντικείμενα που? ξεχειμώνιασαν κάτω από τα καθίσματα. Αφαιρέστε επίσης τα χειμερινά πατάκια, καθαρίστε τα και φυλάξτε τα μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

10. Πλύνετε το αυτοκίνητό σας

Όλα τα οχήματα, ανεξάρτητα από το φινίρισμά τους (ακρυλικό, βερνίκι κλπ.) χρειάζονται ένα καλό πλύσιμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να διατηρήσετε καλύτερα τη γυαλάδα του αυτοκινήτου σας και να προστατέψετε την επιφάνειά του, κερώστε το αφού έχει στεγνώσει πολύ καλά.