O Donald Trump μποϋκοτάρει τα ελαστικά της Goodyear!


Με ένα παράξενο tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να μην αγοράζουν ελαστικά της Goodyear, καθώς η εταιρία στηρίζει τον αντίπαλό του!

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 20/8/2020

Μπορούμε να καταλάβουμε την αντιπαλότητα μεταξύ εταιριών και να δεχτούμε ακόμα και το γεγονός ότι σε εμπορικά ζητήματα υπάρχουν και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Μία τέτοια κίνηση όμως, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι το λιγότερο αφύσικη. Και τη θρυαλλίδα αποτέλεσε κάποιο άτυπο slide παρουσίασης εντός της εταιρίας, που υποτίθεται ενέκρινε μεταξύ των εργαζομένων τη μετάδοση μηνυμάτων τύπου “Black Lives Matter” και “Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender Pride” αλλά απαγόρευε τα “Blue Lives Matter” και “All Lives Matter”.

Αυτά προφανώς πηγάζουν από τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ. Τα πρώτα συνθήματα είναι μεν ευρέως χρησιμοποιούμενα, σε αυτά όμως βασίζεται το αντίπαλο πολιτικά στρατόπεδο του Trump. Αντιθέτως, αυτός στηρίζει περισσότερο τα σλόγκαν που υποστηρίζουν ότι οι ζωές των αστυνομικών (blue) αξίζουν, καθώς και ότι όλες οι ζωές αξίζουν.

Το αποτέλεσμα μετά από αυτό το Tweet στα 85 εκ. των ψηφοφόρων του -και σε όσους άλλους το είδαν, αφού έγινε viral- ήταν να υποχωρήσει ελαφρά η μετοχή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Φυσικά, οι ιθύνοντες της φίρμας έσπευσαν να δηλώσουν κατηγορηματικά ότι αυτό το μήνυμα δεν δημιουργήθηκε ή διανεμήθηκε επίσημα από την εταιρία Goodyear, ούτε ήταν μέρος κάποιας τάξης εκπαίδευσης ποικιλομορφίας.

Η Goodyear συνέχισε λέγοντας ότι έχει «μηδενική ανοχή για οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης ή διάκρισης» και, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ζητά από τους συνεργάτες της να «απέχουν από εκφράσεις στο χώρο εργασίας για την υποστήριξη της πολιτικής εκστρατείας για οποιονδήποτε υποψήφιο ή πολιτικό κόμμα, καθώς και από παρόμοιες μορφές υπεράσπισης που δεν εμπίπτουν στο πεδίο των ζητημάτων φυλετικής δικαιοσύνης και δικαιοσύνης ». Η εταιρία πρόσθεσε επίσης ότι «υποστηρίζει ολόψυχα τόσο την ισότητα όσο και την επιβολή του νόμου».

Το ζήτημα, λογικά, θεωρείται λήξαν και η Goodyear θα συνεχίσει κανονικά την πορεία της. Για τον Trump, ωστόσο, η κίνηση να μποϊκοτάρει μια αμερικανική εταιρεία τη στιγμή που υποστηρίζει ότι θέλει να κάνει την Αμερική και πάλι μεγάλη, ήταν μάλλον άστοχη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο γερουσιαστής του Οχάιο Sherrod Brown χαρακτήρισε «απολύτως απεχθές ότι ο Πρόεδρος θα απαιτούσε μποϊκοτάζ μιας αμερικανικής εταιρείας, με έδρα το Akron, η οποία απασχολεί χιλιάδες Αμερικανούς εργαζομένους».