Ο Elon Musk "ταξιδεύει" στον Άρη παρά το εκρηκτικό τέλος του νέου αστρόπλοιου (Video)


H Space X, η εταιρεία του Elon Musk, πραγματοποίησε ακόμη μία δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου η οποία δεν είχε επιτυχημένη κατάληξη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.:: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 10/12/2020

Η Space X, η εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Elon Musk το 2002 με σκοπό να κάνει πιο προσιτή την αποστολή δορυφόρων και ανθρώπων στο διάστημα, πραγματοποίησε μία ακόμη δοκιμή με τον πύραυλο «SN8» («Starship serial number 8»), η οποία δεν ήταν επιτυχημένη στο τέλος. Συγκεκριμένα, ο πύραυλος καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την προσεδάφισή του, έπειτα από διάρκεια πτήσης 6’:42’’.

Όπως ανακοινώθηκε από τη εταιρεία, η εκτόξευση του «SN8» έγινε για να δοκιμαστούν νέα συστήματα που επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο του πυραύλου κατά την πτήση του. Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε η Space Xο οποίος συνδύαζε κωνική σχεδίαση στην κορυφή του, κινούμενα φλαπς διεύθυνσης στην άτρακτό του και τρεις κινητήρες. Ο πύραυλος έφτασε ύψος 12,5 χιλιομέτρων και κατόπιν μπήκε σε πορεία ελεγχόμενης πτήσης.

Ωστόσο, κατά την επιστροφή του στο έδαφος, ακούμπησε σε αυτό με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ όσο έπρεπε με αποτέλεσμα να εκραγεί και να διαλυθεί. Όπως ανακοινώθηκε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καύσιμο στις δεξαμενές ήταν σε μικρότερη πίεση από όση χρειαζόταν, με αποτέλεσμα να μην πυροδοτηθούν έγκαιρα οι πύραυλοι κατά την προσεδάφιση για να μειώσουν την ταχύτητα προσέγγισης.

Όμως, η δοκιμή χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη από τους ανθρώπους της Space X, καθώς η πτήση του ήταν απόλυτα σωστή με όσα είχαν σχεδιαστεί και συνελέγησαν όλα τα απαραίτητα δεδομένα που ήθελαν. Ο στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό πύραυλο και διαστημόπλοιο για την αποστολή ανθρώπων σε άλλους πλανήτες.

Παρά την καταστροφή του πυραύλου κατά την προσεδάφιση, ο κ. Elon Musk δήλωσε ενθουσιασμένος από την πορεία της δοκιμής και τα δεδομένα που κατάφεραν να έχουν. Μάλιστα, στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε χαρακτηριστικά: «Άρη, ερχόμαστε! Η διαδικασία εκτόξευσης ήταν επιτυχημένη και έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε».

Τα συγχαρητήριά του για τη δοκιμή της Space X έδωσε και ο κ. Jeff Bezos, ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, ο οποίος έχει συστήσει και την Blue Origin, μια εταιρεία κατασκευής διαστημικών πυραύλων. Όπως δήλωσε, «όποιος ξέρει πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα έχει εντυπωσιαστεί από τη δοκιμή».

Σκοπός της Space X είναι να δημιουργήσει πυραύλους και διαστημόπλοιο για να στείλει ανθρώπους στον πλανήτη Άρη εντός της επόμενης εξαετίας. Παρακάτω μπορούμε να δούμε την εκτόξευση και την καταστροφική κατάληξη της δοκιμής, στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία.