O κινητήρας Crate της Nelson Racing Engines αποδίδει 1.200 ίππους και κοστίζει 23.000 ευρώ


Ο 1.200 ίπποι του κινητήρα της NRE ακούγονται ιδιαίτερα ελκυστικοί προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα σύνολα.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/7/2020

H Nelson Racing Engines ή αλλιώς NRE είναι μια εταιρεία που έχει έδρα στην Καλιφόρνια και κατασκευάζει κινητήρες. Μεταξύ άλλων και τον V8 των 5,9 lt, ο οποίος κινεί το αμερικάνικο hyper car SSC Tuatara και αποδίδει από 1.350 PS αν το καύσιμό του είναι κλασική αμόλυβδη έως 1.750 PS όταν καταναλώνει Ε85.

Η NRE κατασκευάζει βέβαια και άλλους κινητήρες, μεταξύ αυτών και έναν θηριώδη οχτακύλινδρο Crate χωρητικότητας 7.000 cc. Ο οποίος πωλείται ανεξάρτητα προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μετατροπές ως νέο σύνολο. Η βάση του είναι ένα ενισχυμένο μπλοκ με χοντρά τοιχώματα, ενώ ειδικής σχεδίασης και κατασκευής είναι τόσο ο στροφαλοφόρος, οι μπιέλες και τα έμβολα.

Στο πάνω μέρος του V8 οι μηχανικοί της NRE έχουν τοποθετήσει ένα μεγάλo compressor της Whipple με χωρητικότητα τεσσάρων λίτρων. Με τη βοήθειά του η απόδοση του Crate της NRW φτάνει τους 1.200 ίππους τιμή αν μη τι άλλο ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Το μειονέκτημα αυτής της διάταξη είναι το μεγάλο ύψος του κινητήρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χωρέσει παντού. Γεγονός που περιορίζει τα μοντέλα στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όσο για την τιμή του είναι περίπου 23.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και μια λίγο πιο ακριβή έκδοσή του -από 26.000 ευρώ- με δύο υπερσυμπιεστές καυσαερίων που είναι πιο καλή για καθημερινή χρήση.