Ο Μπάρακ Ομπάμα στο NAIAS!


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε χθές την έκθεση του Νιτρόιτ, δείχνοντας ξεκάθαρα την στήριξή του στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία και την στροφή που επιχειρείται.

  • 21/1/2016

Η πληροφορία είχε καιρό διαρρεύσει και πράγματι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε στις 20/1 το σαλόνι του Ντιτρόιτ σε μια προσπάθεια να τονώσει το χαμένο κύρος της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και να δείξει εμπράκτως την στήριξή του, ενδεχομένως και την αλλαγή των σχεδίων της κυβέρνησή του.

 

Θυμίζουμε ότι στην αυγή της προεδρίας του «έσκασε» το θέμα των οικονομικών προβλημάτων των Big Three της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας (GM, FORD, CHRYSLER) με το ίδιο και την κυβέρνησή του να επιλέγει την οικονομική στήριξη με αντάλλαγμα την εξυγίανση των ομίλων (σ.σ. η FORD ήταν η μόνη που δεν χρειάστηκε κρατική ενίσχυση).

«Δεν επιλέξαμε τον δρόμο προς τον σοσιαλισμό», δήλωσε σχετικά ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο στόχος ήταν να κρατηθούν στη ζωή η εταιρείες, οι οποίες έχουν επιστρέψει τα χρήματα που πήραν με βάσει τον προγραμματισμό.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε δικαιωμένος από αυτή του την επιλογή, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ βελτιώνεται κάθε χρόνο, δημιουργώντας 640.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται και οι πωλήσεις των αυτοκινήτων από το 2009.

Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Νιτρόιτ, έχει να κάνει και με την αλλαγή πλεύσης που σχεδιάζεται ως αντιστάθμισμα στους Ευρωπαίους κατασκευαστές  που την τελευταία 4ετία έχουν «σαρώσει» την αγορά των ΗΠΑ. Σίγουρα έχει να κάνει και με το σκάνδαλο της VW…

Στο Νιτρόιτ που μέχρι το 2008 διαβιούσαν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι με βασική απασχόληση στις εντόπιες αυτοκινητοβιομηχανίες, πλέον έχουν απομείνει οι μισοί κάτοικοι, με το θέμα της εγχώριας μετανάστευσης να έχει ταρακουνήσει την αμερικάνικη κοινωνία και οικονομία.

Ο Ομπάμα θέλει να το αντιστρέψει, να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας μέσω επενδύσεων σε νέες παραγωγικές μονάδες στην «Αυτοκινητούπολη», ενώ «καλοβλέπει» την πρόθεση του κολοσσού Apple να εισέλθει στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Στο NAIAS 2016 πέρασε από όλα τα περίπτερα και ιδίως των αμερικάνικων ομίλων, κάθισε στη θέση του οδηγού του ηλεκτρικού BOLT EV (είναι γνωστή η αγάπη του στα ηλεκτρικά οχήματα), ενώ παραβρέθηκε και μίλησε στο συνδικάτο των εργαζομένων της General Motors. Εκείνοι τον υποδέχθηκαν με ένα και μοναδικό πανό που έγραφε «When we work together we win together» (σ.σ. Όταν εργαζόμαστε συλλογικά κερδίζουμε συλλογικά)…