Ο Musk πούλησε 7,92 εκατ. μετοχές της Tesla, λόγω... Twitter!


Ο φόβος ενδεχόμενης ήττας του στη δικαστική διαμάχη με το Twitter οδήγησε τον CEO της Tesla σε πώληση μετοχών αξίας 6,7 δισ. ευρώ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 10/8/2022

Μπορεί η διαμάχη με μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να επηρεάσει τον αριθμό των μετοχών που κατέχεις στη δική σου εταιρία. Ναι, αν μιλάμε για το Twitter και τον Elon Musk..

Ο CEO της Tesla πούλησε μετοχές αξίας 6,7 δισ. ευρώ της δικής του εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, υπό το φόβο ενδεχόμενης ήττας του στη δικαστική διαμάχη με το Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Απριλίου ο Musk ανακοίνωσε την αγορά της γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας, με τίμημα 44 δισ. δολάρια. Ωστόσο, στις αρχές του Ιουλίου ακύρωσε την αγορά, υποστηρίζοντας ότι παραπλανήθηκε σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών (spam, bots).

Η εξέλιξη αυτή έφερε πτώση στην τιμή της μετοχής του Twitter και οδήγησε τους νυν ιδιοκτήτες του στην απόφαση να τον μηνύσουν. Οι δύο πλευρές οδηγούνται σε δίκη στις 17 Οκτωβρίου.

Ο Musk πούλησε περίπου 7,92 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, μεταξύ 5 και 9 Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι «αναγκάστηκε» να το κάνει για λόγους προστασίας της εταιρίας του. «Στην (ελπίζουμε απίθανη) περίπτωση που το Twitter αναγκάσει αυτή τη συμφωνία να προχωρήσει και ορισμένοι μετοχικοί εταίροι δεν τα καταφέρουν, είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια έκτακτη πώληση μετοχών της Tesla», ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του.

Υποστήριξε ότι ολοκλήρωσε τις πωλήσεις μετοχών της εταιρίας του και απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το ποιοι εταίροι του ίσως δεν μπορέσουν να συμμετέχουν, τελικά, στην εξαγορά του Twitter, αν αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της επικείμενης εξαγοράς, ο CEO της Tesla πούλησε μετοχές της εταιρίας αξίας 8,3 δισ. ευρώ και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είχαν προγραμματιστεί περαιτέρω πωλήσεις. Πλέον, κατέχει 155,04 εκατ. μετοχές της Tesla ή λίγο λιγότερο από το 15% της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Οι τελευταίες του ενέργειες ανεβάζουν τις συνολικές πωλήσεις μετοχών της Tesla από τον Musk σε περίπου 32 δισ. ευρώ σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της Tesla έχουν ανέβει κατά σχεδόν 15% από τις 20 Ιουλίου, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη. Σε αυτό βοήθησε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το κλίμα, το οποίο, εάν εγκριθεί, θα άρει το ανώτατο όριο στις φορολογικές εκπτώσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησής του με χρήστες του Twitter πριν από 24 ώρες, όταν ρωτήθηκε αν θα δημιουργήσει δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σε περίπτωση που δεν αναγκαστεί να «τιμήσει» την αρχική συμφωνία, απάντησε λακωνικά - και μάλλον χιουμοριστικά: «X.com».