Ο νέος V8 των 7.300 cc της Ford μπορεί να μπει και στην Mustang


Ο νέος V8 των 7.3 lt της Ford είναι εντυπωσιακός από πλευράς αριθμών και λογικό είναι να γεννά ερωτήματα για τη χρήση του και στα σπορ μοντέλα της μάρκας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 12/2/2019

Μπορεί η γενική τάση στους κινητήρες να είναι το downsizing αλλά αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τη Ford να παρουσιάσει παράλληλα με τα νέα της ημιφορτηγά F-Series Heavy Duty έναν καινούργιο V8. O οποίος είναι ατμοσφαιρικός, συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο των 10 σχέσεων της μάρκας, η οποία κατά την προσφιλή της συνήθεια δεν έχει ανακοινώσει ιπποδύναμη και ροπή. Το βέβαιο είναι πως θα αποδίδει περισσότερους από τους 385 ίππους του 6.2 V8, ενώ χαρακτηριστικό του είναι τα σχετικά χαμηλό του πλάτος.

Η παρουσία του νέου V8 είναι λογικό να προκαλέσει ερωτήματα. Αναφορικά βέβαια με το αν ο καινούργιος κινητήρας θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας. Όπως για παράδειγμα το F-150 Raptor ή Mustang.

H απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι μεν ναι αλλά στην πράξη αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο λόγος είναι πως ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για χρήση σε ημιφορτηγά και μάλιστα βαρέως τύπου.

Αυτό σημαίνει καταρχήν πως είναι βαρύς, καθώς π.χ. το  μπλοκ του είναι από χυτοσίδηρο, με αποτέλεσμα σε μια Mustang π.χ. να επηρέαζε την κατανομή βάρους στους δύο άξονες άρα και τα δυναμικά της χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα η έμφαση έχει δοθεί στην αξιοπιστία  και στη ροπή από χαμηλά, γεγονός που δεν συμβαδίζει με το σπορ χαρακτήρα που εξ ορισμού έχουν τα μοντέλα που προαναφέραμε.