Ο Οδηγός MICHELIN Main Cities of Europe 2016


Η επιλογή εστιατορίων του οδηγού έχει κάνει εξαιρετικά άλματα μέσα σε 10 χρόνια!

  • 11/3/2016

Η Michelin με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποκαλύπτει σήμερα την έκδοση του οδηγού MICHELIN Main Cities of Europe για το 2016, η οποία συμπεριλαμβάνει τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια για 44 μεγάλες πόλεις σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες.  

«Σε λιγότερο από 10 χρόνια, η επιλογή των εστιατορίων στις κυριότερες Ευρωπαϊκές πόλεις έχει αυξηθεί αλματωδώς» σχολίασε ο Michael ELLIS, Διευθυντής των οδηγών Michelin παγκοσμίως. «Είναι εμφανές ότι ο αριθμός των εστιατορίων με υψηλής ποιότητας κουζίνα έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη, όπως μπορεί κανείς να δει από τα 486 εστιατόρια που διαθέτουν αστέρια και περιλαμβάνονται στο οδηγό MICHELIN Main Cities of Europe 2016, σε σύγκριση με 242 στην έκδοση του 2006. Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που βρίσκονται στο επίκεντρο της βιομηχανίας και του εμπορίου και λειτουργούν ως σταυροδρόμια πολιτιστικών ανταλλαγών, έχουν αναπτυχθεί εξαιρετικά όσον αφορά στις επιλογές εστίασης που προσφέρουν. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το Βερολίνο, το οποίο το 2016 διαθέτει 19 εστιατόρια με αστέρια, ενώ είχε μόλις 9 το 2006. Κατά την ίδια περίοδο στο Λονδίνο, τα εστιατόρια με αστέρια Michelin σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 63 από 32, ενώ και σε άλλες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως στις Βρυξέλλες, το Τορίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Ζυρίχη, οι γαστρονομικές επιλογές ενισχύθηκαν σημαντικά. Εντυπωσιακή είναι και η εκρηκτική αύξηση των εστιατορίων με ένα αστέρι στις κυριότερες πόλεις, που το 2006 ήταν 188 και σήμερα είναι 414. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η νέα γενιά σεφ επιδιώκουν να αποδείξουν την ικανότητά τους να μαγειρεύουν σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και σε εστιατόρια με περιβάλλον πιο χαλαρό».

Η 35η έκδοση του οδηγού περιέχει πολλά εστιατόρια που πήραν για πρώτη φορά διάκριση, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ζωντάνια και τη ποικιλομορφία της γαστρονομικής σκηνής των μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων. 

Σε αυτή τη νέα έκδοση, 5 νέα εστιατόρια έχουν βραβευτεί με 3 αστέρια, Le Cinq και Alain Ducasse στο Plaza Athénée στο Παρίσι, Geranium στη Κοπεγχάγη, Table Kevin Fehling στο Αμβούργο και Maaemo στο Όσλο. Αυτό αυξάνει τον συνολικό αριθμό των εστιατορίων με τρία αστέρια στα 19.   

15 νέα εστιατόρια έχουν βραβευτεί με δύο αστέρια, συμπεριλαμβανομένων των Mraz&Sohn στη Βιέννη, Ikarus και SENNS στο Σάλτσμπουργκ, 5 νέα εστιατόρια στο Παρίσι και 2 νέα στο Λονδίνο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εστιατορίων του οδηγού με δύο αστέρια σε 88.

Τέλος, υπάρχουν 48 νέες διακρίσεις ενός αστεριού (όπως το  Field στην Πράγα, το Senses στη Βαρσοβία, το Costes Downtown στη Βουδαπέστη).

Η Rebecca Burr, Αρχισυντάκτρια του Οδηγού Main Cities of Europe 2016 δήλωσε «Είναι εξαιρετικό να βλέπει κανείς τόσα πολλά Αστέρια να απονέμονται αυτή τη χρονιά, ειδικά σε ανερχόμενες πόλεις. Στην έκδοση του 2016 υπάρχουν 1.333 ξενοδοχεία και 2.312 εστιατόρια συνολικά». 

Επίσης πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους αναγνώστες είναι τα εστιατόρια που έχουν βραβευτεί με τη διάκριση Bib Gourmand για την απλότητα της κουζίνας τους και την σχέση τιμής - ποιότητας που προσφέρουν. Υπάρχουν πάνω από 55 νέες διακρίσεις Bib Gourmand στο σύνολο των χωρών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 296.

Γραμμένος στα Αγγλικά, ο οδηγός MICHELIN Main Cities of Europe είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Ο οδηγός περιλαμβάνει επίσης μια σειρά άλλων χρήσιμων πληροφοριών όπως χάρτες πόλεων που αναγράφουν τη θέση των ξενοδοχείων και εστιατορίων που συστήνονται, πρακτικές τουριστικές πληροφορίες για κάθε πόλη κ.α.

Ο Οδηγός MICHELIN Main Cities of Europe είναι διαθέσιμος στα καταστήματα και σε έκδοση για iPhone από 9 Μαρτίου.