O όμιλος Volkswagen θα πουλήσει κάποιες από τις μάρκες του;


Ο γερμανικός όμιλος θα αναδιαρθρωθεί προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτος και κερδοφόρος και ίσως κάποιες από τις μάρκες του αλλάξουν χέρια.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/3/2019

Στο ετήσιο συνέδριο τύπου της, που κράτησε πάνω από 2,5 ώρες οι όμιλος Volkswagen και οι επικεφαλής του αποκάλυψαν τα μελλοντικά τους πλάνα σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα έδειξαν και κάποιο από το καινούργια μοντέλα των βασικών μαρκών του ομίλου που θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον.

Πέρα όμως τα προϊόντα των επιμέρους μαρκών του ομίλου έγινε αναφορά και στον εταιρικό προγραμματισμό, ο οποίος περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωσή του με στόχο να βελτιστοποιήσει τις δραστηριότητές του, να παραμείνει κερδοφόρος αλλά και να αυξήσει την κερδοφορία του. Όπως είπε ο ισχυρός άντρας του ομίλου Herbert Diess περισσότερα θα ανακοινωθούν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ίσως σε κάποιες μάρκες του ομίλου να μπει πωλητήριο. Το σίγουρο είναι πως αυτές που δεν κινδυνεύουν διόλου είναι οι Porsche και Skoda, οι οποίες είναι και ιδιαίτερα κερδοφόρες. Ταυτόχρονα είναι και απόλυτα εξαρτημένες από τον όμιλο και από αυτά που τους παρέχει. Για παράδειγμα η Porsche βασίζεται σε ένα ποσοστό 80% σε πλαίσια της Audi, ενώ θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εξελίξει ένα αποκλειστικά δικό της στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για τη Skoda.

Στον αντίποδα η Bentley που παρά την επιτυχία των μοντέλων της και ειδικά της Bentayga τα τελευταία χρόνια σημειώνει μόνο ζημιές. Υποψήφιες για πώληση, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, είναι οι MAN, η Scania και η Ducati, μιας και οι δραστηριότητές τους δε συγκαταλέγονται στις βασικές του ομίλου.