Ο Όμιλος VW θα περικόψει κατά 60% τα μοντέλα του με θερμικό κινητήρα


Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Ομίλου Volkswagen, ως το τέλος της δεκαετίας πρόκειται να μειωθεί κατά 60% ο αριθμός των μοντέλων του με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε σχέση με αυτόν που υπάρχει σήμερα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/4/2022

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο κ. Arno Antlitz, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Volkswagen, ανακοίνωσε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πρόκειται να εστιάσει στην παραγωγή ακόμα πιο ποιοτικών οχημάτων και στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους και θα περιορίσει το «κυνήγι» του όγκου πωλήσεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Antlitz, ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε ο Όμιλος VAG πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των μοντέλων της με κινητήρα εσωτερικής καύσης κατά 60% συγκριτικά με αυτόν που διαθέτει στις τάξεις του σήμερα. 

Όπως επισήμανε: «Ο βασικός στόχος μας δεν είναι η ποσοτική ανάπτυξη. Εστιάζουμε περισσότερο στην ποιότητα και στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους μας παρά στον όγκο πωλήσεων και στο μερίδιο αγοράς».

Ο κ. Antlitz είπε ότι όλες οι εταιρείες που συνιστούν τον Όμιλο VAG έχουν συνολικά περισσότερα από 100 μοντέλα, βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα. Αυτό θα αλλάξει στα προσεχή χρόνια καθώς θα σταματήσουν να κατασκευάζονται και να διατίθενται στην αγορά, ενώ θα προωθούνται τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματά του.

Αυτή η στρατηγική επιλογή (για την περικοπή του αριθμού των παραγόμενων μοντέλων) είναι μια εκ βάθρων αλλαγή στο επιχειρηματικό πλάνο του γερμανικού Ομίλου συγκριτικά με ό,τι ίσχυε ως πρόσφατα. Θυμίζουμε ότι περίπου την τελευταία τριακονταετία η ανάπτυξη που κατάφερε βασίστηκε στη δημιουργία πολλών νέων μοντέλων σε κάθε κατηγορία και υποκατηγορία οχημάτων και στη διαρκή αύξηση του όγκου πωλήσεών τους, με σκοπό να βρίσκεται στην πρώτη θέση της αντίστοιχης λίστας μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, παγκοσμίως.