Ο περιβαλλοντικός στόχος της Suzuki για το 2050


Στη Suzuki, ανακοίνωσαν το όραμά τους για την προστασία του περιβάλλοντος και τις ενέργειες που θα κάνουν ως το 2050 για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και των ρύπων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 16/5/2021

Βάσει του προγράμματος, το οποίο ονομάζουν «Περιβαλλοντικό όραμα Suzuki 2050», οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας έθεσαν τέσσερις βασικούς άξονες: τον περιορισμό της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της ατμόσφαιρας, τη μείωση μόλυνσης των υδάτινων περιοχών και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Ήδη εδώ και δεκαετίες, η Suzuki Motor Corporation έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει την πρακτική «μικρότερα, ελαφρύτερα, ταχύτερα και με λιγότερους πόρους» σε ό,τι αφορά στην κατασκευαστική φιλοσοφία της σε όλα τα οχήματά της, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και λοιπό τεχνολογικό εξοπλισμό που παράγει.

Αναφορικά με τα αυτοκίνητά της, τα στελέχη της επιμένουν να είναι σχετικά πιο μικρά σε διαστάσεις σε σύγκριση με αυτά των εμπορικών ανταγωνιστών της, και οι πελάτες της να εισπράττουν τη μεγαλύτερη δυνατή αξία από αυτά. Σύμφωνα με τη Suzuki, με αυτό τον τρόπο, πάντα η εταιρεία επιτύγχανε την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Στον «Παγκόσμιο Χάρτη Περιβάλλοντος» που έχει θεσπίσει η ιαπωνική εταιρεία προβλέπεται η προώθηση μείωσης, ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων από την παραγωγική διαδικασία μέσω τεχνολογιών και συστημάτων ανακύκλωσης που αναπτύσσονται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και προορίζονται για παγκόσμια χρήση. 

Έτσι, για την επόμενη τριακονταετία, δηλαδή ως το 2050, το περιβαλλοντικό όραμα των στελεχών της προβλέπει:

Για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής:

α. Τη μείωση κατά 40% ως το 2030 της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα των νέων αυτοκινήτων, στη βάση «Well-to-Wheel», και την περαιτέρω μείωση κατά 90% ως το 2050, σε σχέση τα όρια που ίσχυαν το 2010.

β. Τη μείωση κατά 45% ως το 2030 της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από την επιχειρηματική δραστηριότητα ανά μονάδα πωληθέντων επιβατικών οχημάτων και την επιπλέον μείωση κατά 80% ως το 2050, σε σχέση τα όρια που ίσχυαν το 2016.

Για την προστασία της ατμόσφαιρας, ο στόχος είναι:

α. Ως το 2030, η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κάθε χώρα ή περιοχή όπου η Suzuki δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, προωθώντας την ανάπτυξη καθαρών προϊόντων. Επίσης, υπολογίζεται και η μείωση των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) από την παραγωγή και τα προϊόντα της.

β. Ως το 2050 επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων ουσιών που εκπέμπονται από την παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα της εταιρείας.

Για τους υδάτινους πόρους υπολογίζεται ότι:

α. Στο χρονικό ορόσημο του 2030 θα έχει μειωθεί η κατανάλωση νερού στην παραγωγική διαδικασία και θα καθαρίζεται η απορριφθείσα ποσότητά του σε όλες τις εγκαταστάσεις της Suzuki.

β. Ως το 2050 θα έχει επιτευχθεί η χρήση βιώσιμων υδάτινων πόρων, ελαχιστοποιώντας το φορτίο στο υδάτινο περιβάλλον.

Τέλος, για την εξοικονόμηση πόρων, δηλαδή για τον τέταρτο βασικό άξονα του «Περιβαλλοντικού Οράματος 2050» της εταιρείας, προβλέπεται:

α. Ως το 2030, να έχει επεκταθεί στις εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο το σύστημα ανακύκλωσης αυτοκινήτων, ανακύκλωσης, ανακατασκευής και επαναχρησιμοποίησης των επαναφορτιζόμενων μπαταριών που θα χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματά της, μείωσης των πλαστικών υλικών συσκευασίας και περιορισμού των αποβλήτων στα εργοστάσιά της.

β. Ως το 2050 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια για την προώθηση της μείωσης, ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων από την παραγωγική διαδικασία μέσω τεχνολογιών και συστημάτων ανακύκλωσης που αναπτύσσονται στην Ιαπωνία και προορίζονται για παγκόσμια χρήση.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.