Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑ κ. Γ. Βασιλάκης στο wmotors: Θετικά τα μέτρα!


Πολύ θετικά χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων κ. Γιώργος Βασιλάκης.
  • 23/7/2009
Πολύ θετικά χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων κ. Γιώργος Βασιλάκης.

Σε δηλώσεις του στο Wheels and Motors τόνισε πως ο ΣΕΑΑ όχι μόνον είχε προ πολλού τοποθετηθεί υπέρ της απόσυρσης, αλλά είχε καταθέσει και ολοκληρωμένη πρόταση στα αρμόδιο υπουργεία.

Όπως μας είπε ο κ. Βασιλάκης: «Μπορεί να μην εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη δική μας πρόταση, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει, αφού κάθε πρόταση ? μέτρο που οδηγεί στην απόσυρση παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων μόνο ως θετική μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της αγοράς αυτοκινήτου, οι εκτιμήσεις του είναι πως σίγουρα το μέτρο θα βοηθήσει, έστω και αν «πριμοδοτεί» τα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού, σε σχέση με τα μεγαλύτερα, αφού το «bonus» που δίνεται δεν είναι αναλογικό του κυβισμού ή της φορολόγησης του κάθε αυτοκινήτου, αλλά «ένα για όλα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, και η αγορά θα τονωθεί σημαντικά και κυρίως θα φύγουν από την κυκλοφορία παλαιά ρυπογόνα αυτοκίνητα, την ώρα που τα κίνητρα που δίνονται για την αντικατάσταση παλαιών επαγγελματικών αυτοκινήτων είναι από τα πλέον σημαντικά.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η Ελλάδα είχε χρόνια τώρα γίνει ο χώρος... νεκρανάστασης των φορτηγών (ελαφρών και βαρύτερων) που η Γερμανία έδιωχνε ως ρυπογόνα.

Τέλος, στο ερώτημα εάν και κατά πόσο οι αντιπροσωπίες έχουν έτοιμους τους μηχανισμούς να υποστηρίξουν την άμεση εφαρμογή του μέτρου, υποδεχόμενες τα προς απόσυρση αυτοκίνητα, ο κ. Βασιλάκης μας είπε οτι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, άπαντες είναι έτοιμοι για ό,τι χρειαστεί.

Παράλληλα τόνισε πως το σύστημα ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων (ΕΔΟΕ: Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδας) που οι ίδιες οι αντιπροσωπείες έχουν φτιάξει, εγγυάται και το «αδιάβλητο» της όλης διαδικασίας, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα παρατράγουδα που είχαν παρατηρηθεί στην εποχή της πρώτης απόσυρσης.