Ο τετραψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί


Το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, και δέχεται μεταξύ άλλων αναφορές για επικίνδυνες λακκούβες, «αόρατες» διαγραμμίσεις και βλάβες στους φωτεινούς σηματοδότες που βάζουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

  • 25/5/2022

Αν υπάρχει ένας αριθμός έκτακτης ανάγκης τον οποίο πρέπει να γνωρίζει κάθε οδηγός που κινείται εντός των ορίων της Αττικής, αυτός είναι το 1544. Το τετραψήφιο νούμερο και το τηλεφωνικό κέντρο που το υποστηρίζει μπήκε σε λειτουργία τον περασμένο Φεβρουάριο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, λίγο μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών.

Στόχος του είναι να προσφέρει άμεση βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται αλλά και να ενημερώνει τους εγκλωβισμένους οδηγούς για τον χρόνο που απαιτείται για να απεγκλωβιστούν, αποτρέποντάς τους από το να παρατήσουν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου.

Πέραν όμως από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι οδηγοί μπορούν να απευθυνθούν στον συγκεκριμένο αριθμό και να αναφέρουν στην Περιφέρεια Αττικής κακοτεχνίες στους δρόμους, επικίνδυνες λακκούβες, «αόρατες» διαγραμμίσεις, βλάβες σε φωτεινούς σηματοδότες ή ακόμα και την παρουσία υλικών ή νεκρών ζώων στο οδόστρωμα που βάζουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Το τηλεφωνικό κέντρο του 1544 (λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο) μετά από κάθε τηλεφώνημα επεξεργάζεται την αναφορά και στη συνέχεια είτε αναλαμβάνει δράση για να αποκαταστήσει το πρόβλημα είτε ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα ώστε να επέμβει το συντομότερο δυνατό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ενημέρωσης των οδηγών έχουν εγκατασταθεί περίπου 3.000 πινακίδες κατά μήκος του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Αττικής (το συνολικό μήκος ξεπερνά τα 2.000 km) στις οποίες αναγράφεται ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 1544.

Μάλιστα, οι πινακίδες φέρουν και QR Code το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σκανάρουν μέσω smartphone και να μεταφερθούν αυτόματα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας ώστε να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.