Ο τυφώνας Ίαν μεταμόρφωσε την πίστα της Daytona σε... λίμνη (video)


Το ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του, πλήττοντας πολλές περιοχές της Νοτιοανατολικής ακτής, ενώ από το μένος του δεν ξέφυγε ούτε η πίστα της Daytona.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ-VIDEO: Volusia Sheriff's Office
  • 3/10/2022

Ο τυφώνας Ίαν, ένας κυκλώνας 4ης κατηγορίας, σφυροκόπησε αλύπητα τη Νοτιοανατολική όχθη από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, με τις πολιτείες της Φλόριντας και της Ν. Καρολίνας να είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο.

Οι καταστροφές ήταν υλικές και ανθρωπιστικές, καθώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι νεκροί ανέρχονται στους 88 και τουλάχιστον 40.600 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ οι εικόνες της καταστροφής είναι αποκαρδιωτικές.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει προσφερθεί είναι υπερμεγέθης, ενώ και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός φαίνεται να έδωσε μία χείρα βοηθείας στους πλημμυροπαθούντες. Οι πίστες Talladega Superspeedway στην Αλαμπάμα, και Charlotte Motor Speedway στη Β. Καρολίνα, προσέφεραν τις εκτάσεις τους στους πληγέντες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Την ίδια στιγμή ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν έμεινε άθικτος, καθώς σε video που δημοσιεύτηκε από την τοπική αρχή της περιοχής Volusia, όπου και βρίσκεται η πίστα της Daytona International Speedway, είναι φανερή η έκταση της καταστροφής, με την πίστα να είναι καλυμμένη με νερό.

Παρόλο που οι εικόνες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, οι άνθρωποι της πίστας αναφέρουν ότι ο μόνο ο περιβάλλοντας χώρος της πίστας υπέστη ζημιές, όπως για παράδειγμα το χώμα από τις εμβληματικές κεκλιμένες στροφές που χρησιμοποιούνται σε αγώνες NASCAR, οι οποίες όμως έχουν ήδη ξεκινήσει να επισκευάζονται. 

Σύμφωνα με το επιτελείο που ανέλαβε την επιθεώρηση της πίστας, η επιφάνεια και η άσφαλτος είναι σε άψογη κατάσταση και δεν έχουν υποστεί καμία ζημιά. Η ακεραιότητα των κτηρίων του πάρκου βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση και εξέταση, όμως, σύμφωνα με τους ανθρώπους της πίστας, η εμβληματική πίστα της Daytona θα μπορεί να υποδεχτεί ξανά το κοινό της πολύ σύντομα, τόσο για το Rolex 24 τον Ιανουάριο, όσο και για το Daytona 500 τον Φεβρουάριο.

Μία βόλτα πάνω από την πλημμυρισμένη Daytona: