Ο V8 των 7,3 lt της Ford μπορεί να μπει σχεδόν παντού


Απλός στην κατασκευή, δυνατός και κυρίως φτηνό ο Godzilla της Ford μπορεί να βρει θέση κάτω από το καπό πολλών αυτοκινήτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/7/2020

Καλό το downsizing, καλές και οι μειωμένες εκπομπές ρύπων αλλά καλή και η ρήση του τίποτα δεν αντικαθιστά τα κυβικά εκατοστά. Αυτό σκέφτηκαν και στη Ford και παρουσίασαν έναν θηριώδη V8 με 7.300 cc, ο οποίος ονομάζεται όχι αδίκως Godzilla και είναι ένας λεγόμενος κινητήρα Crate.

Crate είναι οι κινητήρες που πωλούνται ανεξάρτητα, χωρίς παρελκόμενα δηλαδή, είτε για να χρησιμοποιηθούν σε μετατροπές, είτε σε μοντέλα με πολύ μικρούς αριθμούς παραγωγής είτε για να αντικαταστήσουν παλαιότερους κινητήρες που δεν είναι πια στην παραγωγή.

Το μυστικό στην περίπτωση των κινητήρων Crate είναι η δυνατότητά τους να χωρούν στο διαθέσιμο χώρο όσο πιο πολλών αυτοκινήτων γίνεται. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μηχανικοί της Ford σχεδίασαν τον Godzilla με ένα κεντρικά τοποθετημένο εκκεντροφόρο και ωστήρια. Έτσι κέρδισαν κάποια εκατοστά σε σχέση με μια διάταξη με δύο ή με τέσσερις επικεφαλής εκκεντροφόρους.

Η απόδοση του V8 των 7,3 lt φτάνει τα 435 PS και τα 644 Nm, τιμές που μπορεί να μην εντυπωσιάζουν με βάση τα πάρα πολλά κυβικά αλλά το σημαντικό είναι πως έχει πολύ ροπή από χαμηλά. Βέβαια η επιλογή του ενός εκκεντροφόρου και των ωστηρίων κάνει τον κινητήρα πέρα από πιο μικρό και λιγότερο περίπλοκο και άρα και πιο φτηνό. Η Ford Performance ανακοίνωσε πως η τιμή του είναι 8.150 δολάρια.