Οδήγηση μοτοσυκλέτας με δίπλωμα αυτοκινήτου; Ο πανελλήνιος σύνδεσμος εκπαιδευτών απαντά


Την αντίθεσή του στις κυβερνητικές προθέσεις θέσπισης της δυνατότητας οδήγησης μοτοσυκλετών χαμηλού κυβισμού με δίπλωμα αυτοκινήτου.

  • 8/3/2021

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάθεση του νομοσχεδίου σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα στον κάτοχο διπλώματος αυτοκινήτου να οδηγεί νόμιμα μοτοσυκλέτες με κυβισμό έως 125 κ.εκ.

Για να συμβεί αυτό, ο κάτοχος του διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών, να έχει στην κατοχή του την άδεια οδήγησης για τουλάχιστον έξι χρόνια και να έχει περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων.

Παρά τους παραπάνω περιορισμούς που προβλέπονται για την εξίσωση του διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου με εκείνο των μοτοσυκλετών χαμηλού κυβισμού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή.

Ένας από τους φορείς που διατυπώνουν την αντίθεσή προς την εξίσωση αυτή είναι και ο πανελλήνιος σύνδεσμος εκπαιδευτών οδήγησης, πάγια θέση του οποίου είναι η αρτιότερη εκπαίδευση των οδηγών από την νηπιακή ηλικία μέσω της κυκλοφοριακής αγωγής.

Ο πανελλήνιος σύνδεσμος εκπαιδευτών οδήγησης αναδεικνύει το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υποψήφιων οδηγών δεν γνωρίζουν καν ισορροπία και προφανώς δεν έχουν λάβει τη στοιχειώδη εκπαίδευση, συνεπώς η εξίσωση του διπλώματος οδήγησης με εκείνο των μοτοσυκλετών χαμηλού κυβισμού θα μπορούσε να προκαλέσει τη σημαντική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.