Οδηγός φρενάρει για να μην πατήσει ένα περιστέρι: Ποιος ευθύνεται για την οπίσθια σύγκρουση;


Τις περισσότερες φορές σε μία οπίσθια σύγκρουση, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο οδηγός του αυτοκινήτου που ακολουθεί. Αυτό ισχύει όταν η εξέλιξη του γεγονότος είναι συνηθισμένη. Ωστόσο, αν αυτός που κινείται μπροστά, φρενάρει χωρίς κάποια ανώτερη βία, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/10/2018

Τι ισχύει, λοιπόν, αν κάποιος λίγο μετά από την εκκίνηση σε ένα φανάρι φρενάρει απότομα εξαιτίας ενός περιστεριού; Το περιστατικό συνέβη στο Dortmund της Γερμανίας και οι τοπικές αρχές ερευνούν την υπόθεση μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, ώστε να αποδοθούν σωστά οι ευθύνες.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι στην περίπτωση αυτή ο οδηγός, που ακολουθούσε με το αυτοκίνητό του, πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά, λόγω του ότι από τον οδηγό, που βρισκόταν μπροστά, δε θα μπορούσε να απαιτηθεί να περάσει πάνω από το πτηνό, ειδικά επειδή η θανάτωση ενός σπονδυλωτού -σύμφωνα με τον νόμο- για την προστασία των ζώων είναι παραπτώμα.

Οι δικαστές κατέστησαν σαφές ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης ταχύτητας, η απόφαση θα μπορούσε να είναι διαφορετική, διότι τότε το αυτοκίνητο θα απειλείτο από μεγαλύτερη ζημιά.