Οι "4" συν "1" προτάσεις του ΣΕΑΑ για την διάδοση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα


Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων υπό το πρίσμα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας και της επιβαρυμένης από τη ρύπανση ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα προτείνει μία σειρά εφικτών οικονομικών και κυκλοφοριακών κινήτρων για τη διευκόλυνση στην απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

  • 8/2/2019

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος προτείνονται οικονομικά κίνητρα για επιδότηση 3.000€ για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα /range extender και επιδότηση 1.500€ για τα plug in υβριδικά αυτοκίνητα. Επίσης προτείνεται η προσαύξηση κατά 50% των εξόδων που εκπίπτουν στις επιχειρήσεις από την χρήση επαναφορτιζόμενων οχημάτων και η εξαίρεση από τη φορολογία παροχής σε είδος για τους εταιρικούς χρήστες επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα κυκλοφοριακά κίνητρα ο ΣΕΑΑ προτείνει την προνομιακή, δωρεάν στάθμευση σε δημόσιους χώρους, την υποχρέωση παροχής προνομιακών, δωρεάν θέσεων στα parking μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (πχ. super markets, malls κλπ) και την ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τους οδηγούς ηλεκτρικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων. Στο πλαίσιο των προτάσεων προβλέπονται και ειδικά μέτρα για τα ταξί όπως η επαρκής επιδότηση για την απόκτηση ενός επαναφορτιζόμενου ηλεκτρικού ταξί και οι προνομιακοί χώροι αναμονής («πιάτσες») για τους ιδιοκτήτες /οδηγούς επαναφορτιζόμενων ταξί.