Οι 5 πιο παράλογοι νόμοι αυτοκινήτων στον κόσμο που προκαλούν γέλιο!


Για τον έλεγχο της κίνησης των αυτοκινήτων, σε κάθε χώρα, υπάρχει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Τι γίνεται όμως όταν ο νομοθέτης νιώθει ότι θέλει να προσθέσει τη δική του προσωπική πινελιά στα βιβλία των νόμων;

  • 10/5/2020

Προφανώς, η κάθε πολιτισμένη κοινωνία θα πρέπει να βασίζεται και να ακολουθεί μία σειρά από νόμους και κανόνες. Κανένας σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί τη λειτουργία ενός άνομου κράτους. Αντίστοιχα, κοινή πεποίθηση των πολιτών σε μία δημοκρατία είναι πως όλοι είναι ίσοι και κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί περιορισμό για τους ίδιους τους νόμους, να ξεφεύγουν ενίοτε από τη λογική. Τα πέντε παραδείγματα νόμων που ακολουθούν, σε κάποιους θα χαρίσουν το γέλιο. Σε κάποιους άλλους, πάλι, ένα σοβαρό προβληματισμό για την πνευματική κατάσταση αυτών που τους συνέταξαν.

Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Εδώ κάποιος φωτισμένος νομοθέτης θεώρησε καλό να βγάλει ένα νόμο βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων απαγορεύεται να γυαλίζουν τα οχήματά τους με χρησιμοποιημένα εσώρουχα! Δεν γνωρίζουμε τι τραυματική εμπειρία μπορεί να είχε για να σκεφτεί κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως η κρίση του δεν βασιζόταν σε κάποιους εργαστηριακούς ελέγχους που αποδείκνυαν ότι τα χρησιμοποιημένα εσώρουχα δεν καθαρίζουν καλά πόρτες και προφυλακτήρες. Για όσους τώρα αναρωτιέστε, δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός για τα καθαρά εσώρουχα. Παρόλα αυτά, από την πλευρά μας θα συνιστούσαμε να μην το δοκιμάσετε.

Ελβετία

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση των πέντε αισθήσεων, οι αισθήσεις που έχει ένας άνθρωπος υπερβαίνουν τις 20. Μία εξ αυτών θα πρέπει να είναι και η συναισθηματική δέσμευση με το αυτοκίνητό μας. Ή αυτό τουλάχιστον ένιωθε έντονα ένας νομοθέτης στην Ελβετία, που πέρασε νόμο ότι απαγορεύεται να χτυπάς με δύναμη την πόρτα του αυτοκινήτου σου. Από την πλευρά μας, εν μέρει, συμπάσχουμε. Είναι σίγουρο ότι δεν σκεφτόταν τον παραγόμενο θόρυβο, ούτε και την ένταση που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία τέτοια κίνηση στους περαστικούς. Απλά, τα αυτοκίνητα έχουν και αυτά ψυχή και θα πρέπει να τα αγαπάμε και να μην τους φερόμαστε άσχημα…

Αλαμπάμα, ΗΠΑ

Σε ένα μεγάλο έθνος, όπου οι ανήκουστες μηνήσεις καραδοκούν σε κάθε περίπτωση που θα σκεφτεί κάποιος να μην περιγράψει με σαφήνεια τις απαραίτητες προφυλάξεις για το προϊόν του, ένας τέτοιος νόμος έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. (ανοίγουμε μία παρένθεση για να θυμίσουμε τον τύπο που έβαλε το cruise control στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτό του και πήγε πίσω… Προφανώς τράκαρε και κατόπιν δικαιώθηκε στο δικαστήριο, αφού το βιβλίο του αυτοκινήτου δεν ανέφερε με σαφήνεια ότι πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι! Για την άλλη περίπτωση, όπου σε βιβλίο οδηγιών αλυσοπρίονου αναφέρεται ότι δεν πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα με τα γεννητικά μας όργανα, δεν θα κάνουμε κάποιο σχόλιο…). Εδώ, στην πολιτεία της Αλαμπάμα, υπάρχει νόμος που απαγορεύει στους οδηγούς των αυτοκινήτων να οδηγούν με τα μάτια δεμένα! Το νου σας, λοιπόν. Να μην οδηγεί κανείς με τα μάτια κλειστά, γιατί ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος, να έχει τραβήγματα με το νόμο…

Αυστραλία

Σε μία μακρινή ήπειρο, όπου και οι γάτες παίζει να είναι πιο δηλητηριώδεις από τα φίδια που έχουμε στην Ευρώπη, οι νόμοι του κράτους απαγορεύουν στους οδηγούς να μεταφέρουν άχυρα και άλλα κομμένα χόρτα στο πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους. Μην ρωτάτε γιατί, δεν κάνει. Μπορείτε αν θέλετε να τα μεταφέρετε με άμαξα, με κάποιο αγροτικό, μπορείτε ακόμα και να καλέσετε ένα ταξί, να τα βάλει αυτό στο δικό του πορτ μπαγκάζ. Αυτό δεν απαγορεύεται. Μη διανοηθείτε όμως οι ίδιοι να κάνετε μία τέτοια μεταφορά με το προσωπικό σας όχημα. Δεν πρέπει.

Φιλιππίνες

Έχουμε και εμείς στην Αθήνα τον δακτύλιό μας, στη Μανίλα όμως απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα που οι πινακίδες τους λήγουν σε 1 και 2 να κυκλοφορούν κάθε Δευτέρα. Τις άλλες ημέρες είναι όλα οκ, μπορούν να κυκλοφορούν παντού. Δευτέρα, όμως, μη διανοηθεί κανείς να πάρει το αυτοκίνητό του, που λήγει σε 1 ή 2 για να πάει στη δουλειά του. Απαγορεύεται αυστηρά.