Οι ακτιβιστές «ξαναχτύπησαν» - Πέταξαν τούρτα σε στέλεχος της Volkswagen (video)


Στην πορεία της... ιπτάμενης τούρτας βρέθηκε ο Hans Dieter Pötsch ο οποίος κατάφερε να την αποφύγει λίγο πριν τον χτυπήσει στο πρόσωπο. Δείτε το video.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ-VIDEO: THE GUARDIAN - YouTube
  • 11/5/2023

Η ετήσια γενική συνέλευση της Volkswagen διεκόπη όταν ακτιβιστές προσπάθησαν να σταματήσουν την κυκλοφορία των οχημάτων μπροστά από το κτίριο που γινόταν η συνέλευση. Ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να μπουν μέσα σε αυτό, κάνοντας... αισθητή την παρουσία τους.

Μία ομάδα διαδηλωτών έψεξαν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για το υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ μία άλλη κατηγόρησαν τους Γερμανούς ότι υποβάλουν εργαζόμενους σε εργοστάσιο της Κίνας σε καταναγκαστική εργασία.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η VW είναι υπεύθυνη για μερικές «αποφάσεις που έβλαψαν το περιβάλλον,» αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Να θυμίσουμε ότι ο κολοσσός της αυτοκίνησης είχε μηνυθεί από την Greenpeace το 2021 επειδή «δεν έκανε αρκετά για να καταστείλει την κλιματική αλλαγή.»

Τα «αίματα» άναψαν όταν, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, μερικοί από τους διαδηλωτές που είχαν καταφέρει να μπουν στο κτίριο μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους στο θέμα των πρακτικών που χρησιμοποιεί η Volkswagen αναφορικά με τα δικαιώματα, ωράρια και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της. Ένας από αυτούς μάλιστα, πέταξε τούρτα στον Hans Dieter Potschπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Porsche.

Ο Γερμανός κατάφερε να αποφύγει την τούρτα που κατευθυνόταν προς το κεφάλι του, με τους διαδηλωτές να απομακρύνονται από τον χώρο. Κάποιοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «VW = Forced Labor» και «End Uyghur Forced Labor.»

Πολλές είναι οι αναφορές που θέλουν το εργοστάσιο της VW στην περιοχή Xinjiang της Κίνας να χρησιμοποιεί πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας. Πρόκειται για μία σύμπραξη της VW με την κινεζική SAIC και πολλοί οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο ΟΗΕ, έχουν κατηγορήσει πολλάκις την αυτοκινητοβιομηχανία για τη χρήση κατακριτέων πρακτικών.

Από τη μεριά της η Volkswagen αρνείται κάθε κατηγορία. Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη περιοχή έχει συνδεθεί με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρκετές φορές, με την κινεζική κυβέρνηση να δρα αδίκως ενάντια στον πληθυσμό των Uyghur (Ουιγούροι).

Πρόκειται για μία τουρκογενή εθνοτική ομάδα που ζει στην αυτόνομη επαρχία της Xinjiang, ή ανατολικό Τουρκιστάν, στην Κίνα. Από τις αρχές του 2014, ο πληθυσμός των Ουιγούρων λέγεται ότι βρίσκεται υπό μεταχείριση από την κινεζική κυβέρνηση, κι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι λαμβάνουν χώρα διαφόρων ειδών διώξεις και ενέργειες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι της συγκεκριμένης κοινότητας φαίνεται να έχουν υποστεί στείρωση, υποβληθεί σε καταναγκαστική εργασία και άλλες πρακτικές, όπως η πλύση εγκεφάλου, οι ομαδικοί οργανωμένοι βιασμοί, οι εξαναγκαστικές εκτρώσεις, η απαγόρευση τεκνοποίησης και γενικότερη κακομεταχείριση.

Ακόμη κι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Volkswagen, όπως για παράδειγμα η Deka Investment κι η Union Investment, έχουν καλέσει την Volkswagen να διεξάγει εξονυχιστική έρευνα στο εργοστάσιο, προκειμένου να αποδείξει ότι κανένα εξάρτημα που παράγεται εκεί δεν έχει δημιουργηθεί με πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας.

Δείτε το video: