Οι BMW και PSA κλείνουν προσωρινά τα εργοστάσιά τους στη Μεγάλη Βρετανία


Οι δύο  κατασκευαστές λένε πως έχουν προγραμματίσει εδώ και καιρό τη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων τους στη Μεγάλη Βρετανία.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/4/2019

Οι καθυστερήσεις και οι αποφάσεις που δεν λαμβάνονται σχετικά με το Brexit προβληματίζουν ιδιαίτερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες και ειδικά αυτές που έχουν εργοστάσια στη Μεγάλη Βρετανία. H Honda έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της και θα αποχωρήσει το 2021, ενώ το εργοστάσιό της στο Swindon ήδη διεκδικείται από τον όμιλο της BMW.

Ο οποίος όμως βλέπει με ανησυχία τη μη πρόοδο στο Brexit και έτσι τον Απρίλιο θα κλείσει το εργοστάσιό της στην Οξφόρδη, όπου κατασκευάζονται τα Mini. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να αποφευχθεί η τυχόν αναστάτωση που θα προκύψει από ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της μάρκας «είναι μια απόφαση που η εταιρεία και οι εργαζόμενοί μας την έχουν λάβει εδώ και καιρό και είναι προγραμματισμένη».

Ταυτόχρονα θα κλείσει για τέσσερις εβδομάδες και το εργοστάσιο κινητήρων στο Hams Hill της κεντρικής Αγγλίας και καθώς και αυτό στο Swindon, ενώ αν τελικά προκύψει άτακτο Brexit ίσως μεταφέρει κάποιες παραγωγές εκτός Μεγάλης Βρετανίας.

Ίδιες κινήσεις για το εργοστάσιό της στο Ellesmere κοντά στο Λίβερπουλ, όπου κατασκευάζεται το Astra, θα κάνει και η PSA. Ένα άτακτο Brexit θα σημαίνει καθυστερήσεις στα λιμάνια, μεγαλύτερη γραφειοκρατία αλλά και 10% δασμών στα ολοκληρωμένα αυτοκίνητα.