Oι Ευρωπαίοι κατασκευαστές θα ξεπεράσουν σύντομα την Tesla στα ηλεκτρικά


Ήταν κάτι που αναμενόταν ως φυσική εξέλιξη και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τesla μάλλον θα έρθει και πιο γρήγορα.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/7/2018

Η κυριαρχία της Tesla στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (και κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ) πολύ σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, καθώς οι μεγάλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μπαίνουν πλέον με όλες τους τις δυνάμειες σ' αυτόν τον χώρο. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg, η Tesla θα παραμείνει στην πρώτη θέση και το 2019, όμως μετά θα την ξεπεράσουν οι καταξιωμένοι κατασκευαστές, με αποτέλεσμα η εταιρία του Εlon Musk να πέσει ακόμα και στην έβδομη θέση.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η Daimer θα κυριαρχήσει από το 2021, ακολουθούμενη από τις BMW, Renault Nissan Mitsubishi, Volkswagen, Volvo, Toyota και  Tesla. Οι προβλέψεις έγιναν με βάση την στρατηγική του εκάστοτε κατασκευαστή, την τεχνολογία των μπαταριών, τα δίκτυα των προμηθευτών, τις συνεργασίες αλλά και τα οικονομικά τους στοιχεία.

Σε αντίθεση με την Tesla όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν εγκατεστημένες εφοδιαστικές αλυσσίδες έτσι ώστε να μπορέσουν να επιταχύνουν την εξέλιξη και παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων. Ενώ παράλληλα έχουν και την εμπειρία δεκαετιών στο να φτιάχουν πολλά μοντέλα σε μαζική παραγωγή. Κάτι στο οποίο η Tesla ακόμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί, με τις καθυστερήσεις του Model 3 να δείχνουν τις αδυναμίες της στην παραγωγή.

Αν και τα Model S και Model X πουλάνε καλά, οι αριθμοί τους είναι "ψίχουλα" μπροστά στα εκατομμύρια αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης που φτιάχνουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές. Οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστεί άλλη μία πενταετία στην Tesla για να εξελίξει κάποιες αξιόλογες μεθόδους μαζικής παραγωγής, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι κατασκευαστές θα έχουν ήδη απογειώσει τις δικές τους διαδικασίες για κατασκευή ηλεκτρικών μοντέλων.

Μέχρι στιγμής πάντως, πολλά από τα στοιχήματα του Elon Musk του έχουν "βγει". Μένει να δούμε αν και το τελευταίο και πιο σημαντικό, αυτό της επιβίωσης της Tesla, θα αποδειχτεί το ίδιο εύκολο.