Oι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπορούν πλέον από σήμερα να οδηγούν! (Video)


Mία αναχρονιστική απαγόρευση σταματά απόσήμερα στην Σαουδική Αραβία, με την οδηγό αγώνων Al Hamad και την Jaguar να βρίσκουν την ιδανική ευκαιρία να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Οδήγησης
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/6/2018

Η ανακοίνωση του τέλους της απαγόρευσης στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγού είχε γίνει πέρσι το φθινόπωρο, και τελικά ξεκινά να ισχύει από σήμερα, 24 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Οδήγησης. Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά και άλλα πράγματα που έχουν μείνει πίσω στην Σαουδική Αραβία, όπως η επανελειτουργία των κινηματογράφων (πρώτη φορά μετά το 1980!), την κατάργηση της απαγόρευσης των συναυλιών αλλά και τα σχέδια στο να επιτρέπεται στις γυναίκες να πηγαίνουν στα γήπεδα.

Για να γιορταστεί αυτό το γεγονός η Jaguar και η αγωνιζόμενη Assel Al Hamad πήραν μία F-Type και έτρεξαν για πρώτη φορά σε πίστα εντός της Σαουδικής Αραβίας. Για την Hamad ήταν η πρώτη φορά που είχε κάποια αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στην ίδια της την πατρίδα, έστω και είναι το πρώτο μέλος της Saudi Arabian Motor Federation ενώ εκπροσωπεί και την Σαουδική Αραβία στο γυναικείο τμήμα της FIA.

Aπό τότε που ανακοινώθηκε η κατάργηη της απαγόρευσης, η αγορά της Σαουδικής Αραβίας έχει αλλάξει, με την πρώτη έκθεση πώλησης αυτοκινήτων αποκλειστικά για γυναίκες να λειτουργεί ήδη από τον Ιανουάριο και μάλιστα με αρκετή επιτυχία. Ήδη έχουν εκδοθεί οι πρώτες 10 άδειες οδήγησης για γυναίκες, ενώ στην ουρά περιμένουν άλλες 2.000 αιτήσεις.

Όπως και να έχει, μένουν πολλά να γίνουν σε μία κοινωνία που έχει εξοικειωθεί με τις απαγορεύσεις κάθε είδους. Όμως η αρχή έχει γίνει και πλέον, οι τελευταίες γυναίκες στον κόσμο που δεν μπορούσαν να το κάνουν, έχουν πλέον την δυνατότητα να απολαμβάνουν την χαρά και την ελευθερία της οδήγησης.