Οι Ιάπωνες νοικιάζουν αυτοκίνητα για να φάνε ή να κοιμηθούν


Στην Ιαπωνία τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα υποκαθιστούν για λίγες ή και για περισσότερες ώρες τις κατοικίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/7/2019

H χρήση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι για να μετακινείται κανείς από το ένα σημείο στο άλλο και τούμπαλιν, για μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην Ιαπωνία όμως φαίνεται πως η μετακίνηση είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει πολλούς από όσους νοικιάζουν αυτοκίνητα. Μάλιστα όπως διαπίστωσαν μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με την ενοικίαση πολλές φορές τα κοντέρ των αυτοκινήτων δεν γράφουν ούτε καν ένα χιλιόμετρο.

Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι τι κάνουν όλοι αυτοί που νοικιάζουν ένα αυτοκίνητο αν δεν το χρησιμοποιήσουν για να μετακινηθούν. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι, όπως προέκυψε από έρευνα εταιρειών του χώρου, για να αποκτήσουν έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα έναν προσωπικό χώρο. 

Όπως χαρακτηριστικά λέει ένα 31χρονος Ιάπωνας «νοίκιασα ένα αυτοκίνητο για να φάω ένα έτοιμο γεύμα που αγόρασα. Και μιας και όλοι οι χώροι ήταν κατειλημμένοι αυτή ήταν η καλύτερη λύση. Ένας άλλος είπε πως συνηθίζει το μεσημεριανό ύπνο όταν επισκέπτεται πελάτες του και πως ο ύπνος σε έναν νοικιασμένο αυτοκίνητο του κοστίζει μερικές εκατοντάδες γιεν παραπάνω από το να κοιμηθεί σε ένα cybercafé.

Στην Ιαπωνία η ενοικίαση αυτοκινήτου κοστίζει περίπου 3,5 ευρώ το μισάωρο, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω μιας εφαρμογής σε smartphone. Πάντως το αυτοκίνητο μπορεί να το παραλάβει και να το αφήσει κανείς σε μια από τις 12.000 που υπάρχουν για αυτόν ακριβώς το σκοπό.