Οι ιαπωνικές φορολογικές Αρχές ενοχοποιούν τον Carlos Ghosn


Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιαπωνικό τύπο, οι φορολογικές αρχές της χώρας αποφάνθηκαν ότι ο Carlos Ghosn χρησιμοποίησε χρήματα της Nissan για ίδιον όφελος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 29/10/2019

Σε δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας αναφέρεται ότι τα στελέχη των φορολογικών Αρχών της χώρας που εξέταζαν την υπόθεση κατηγορίας κατά του κ. Carlos Ghosn, βρήκαν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Nissan και του Ομίλου Renault Alliance οικειοποιούνταν επί χρόνια χρήματα της πρώτης για προσωπικούς σκοπούς. Όπως έγινε γνωστό, τα στελέχη της εθνικής φορολογικής Αρχής έχουν αποδείξεις ότι ο κ. Ghosn έδινε χρήματα σε μια εταιρεία συμβούλων της αδερφής του για υπηρεσίες που δεν παρείχε, καθώς και για να κάνει δωρεές σε ένα πανεπιστήμιο του Λιβάνου (ο κ. Ghosn έχει λιβανέζικη ιθαγένεια). 

Η Nissan, την τριετία 2014-2017, εμφάνισε έξοδα 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες γραμματείας, όμως η φορολογική Αρχή της Ιαπωνίας ζήτησε να πληρωθεί και ο αναλογούν φόρος, όμως έκρινε ότι αυτές δεν εκπίπτουν ως δαπάνες, καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί για προσωπικό όφελος του κ. Ghosn. Ως γνωστόν, ο τελευταίος βρίσκεται προφυλακισμένος στην Ιαπωνία αναμένοντας να διεξαχθεί η δίκη του.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι ζήτησαν από την Εισαγγελία του Τόκιο να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι οι κατήγοροι του πελάτη τους συνωμότησαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ανώτατα στελέχη της Nissan ώστε να βρουν έναν τρόπο να εκδιώξουν τον κ. Ghosn από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου που κατείχε στον Όμιλο Renault Alliance.