Οι κάμερες οπισθοπορείας θα είναι πλέον υποχρεωτικές στις ΗΠΑ


Από την πρώτη Μαϊου του 2018 όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κάμερα οπισθοπορείας.
 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/5/2018
Μπορεί να ξεκίνησε ως αξεσουάρ σε αυτοκίνητα πολυτελείας (και ένα στοιχείο εντυπωσιασμού), όμως πλέον οι κάμερες οπισθοπορείας θεωρούνται αναγκαίος εξοπλισμός ασφαλείας. Έτσι μετά από μια δεκαετία από πιέσεις διαφόρων οργανώσεων στις ΗΠΑ, αποφασίστηκε οι κάμερες αυτές να αποτελούν βασικό στοιχείο εξοπλισμού όλων των αυτοκινήτων που θα κατασκευάζονται από εδώ και στο εξής.
 
Η λειτουργία τους και τα οφέλη από την ύπαρξή τους είναι προφανή. Όμως αρκετές εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκές, είχαν αντίθετη άποψη, καθώς χρέωναν αυτές τις κάμερες ως έξτρα εξοπλισμό. Η απόφαση δεν είναι καινούργια, καθώς έχει παρθεί ήδη από το 2014, όταν αποφασίστηκε να ισχύσει από την Πρωτομαγιά του 2018.
 
Χρειάστηκαν πάντως πάνω από 10 χρόνια πιέσεων από τα αντίστοιχα λόμπι για να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Οι οργανώσεις αυτές πιέζουν πλέον και για άλλα συστήματα να γίνουν υποχρεωτικά, όπως το emergency braking, το blind spot warning και το lane departure warning.
 
Πάντως αρκετές εταιρίες έχουν ήδη εγκαταστήσει αυτές τις τεχνολογίες στα αυτοκίνητά τους, ακόμα και από τις βασικές εκδόσεις. Όπως και να έχει πάντως, η ασφάλεια είναι ο κύριος παράγοντας πάνω στον οποίο εργάζονται οι εταιρίες, οπότε μάλλον πολύ σύντομα όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες θα είναι προσβάσιμες ακόμα και στα πιο φτηνά αυτοκίνητα, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.