Οι κινητήρες και η τεχνολογία του νέου KIA Sportage


Η καινούργια γενιά του Sportage δεν προκαλεί εντύπωση μόνο λόγω της σχεδίασής της αλλά και με την τεχνολογία και τον εξοπλισμό που θα διαθέτει το νέο SUV μοντέλο της KIA.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/7/2021

Πριν από λίγο καιρό, η KIA δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες του καινούργιου Sportage, του SUV/crossover μοντέλου της το οποίο υπάρχει στην αγορά ήδη για σχεδόν τριάντα χρόνια.

Η πέμπτη γενιά του είναι πλέον πιο σύγχρονη από ποτέ και διακρίνεται για τη σχεδίασή της. Αυτή η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται δεν περιορίζεται μόνο στον αισθητικό τομέα αλλά αφορά και στις τεχνολογίες και τον εξοπλισμό που θα διαθέτει το καινούργιο μοντέλο.

Η κορεατική εταιρεία ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό. Έτσι, όπως έγινε γνωστό, βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα «N» και συγκεκριμένα στην εκδοχή της με την κωδική ονομασία «N3». Αυτή, έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει σύγχρονες τεχνολογίες σε ό,τι αφορά στο σασί του και αφετέρου στον εξοπλισμό του οχήματος. Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάζεται το νέο μοντέλο τόσο σε κανονική έκδοση (για την Ευρώπη) όσο και σε επιμηκυσμένη (για την κινεζική, την αμερικανική ή και άλλες αγορές ανά τον κόσμο).

Σε ό,τι αφορά στις διαστάσεις του, η KIA ανακοίνωσε τα στοιχεία για την επιμηκυσμένη έκδοχή του. Έτσι, σε αυτή, το νέο Sportage έχει μήκος που φτάνει τα 4.660 mm, το πλάτος του τα 1.865 mm και το ύψος του τα 1.660 mm. Το μεταξόνιό του είναι 2.755 mm, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι 637 λίτρα, με τη δυνατότητα ν’ αυξηθεί περαιτέρω όταν διπλώσουν οι πλάτες του πίσω καθίσματος. 

Το εσωτερικό του θα είναι ευρύχωρο, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές τους, και το ταμπλό (όπως και το αυτοκίνητο καθαυτό) θα έχει ως επίκεντρο τον οδηγό. Σύμφωνα με την KIA, η ασφάλεια των επιβαινόντων στο νέο Sportage –όπως και αυτή των πεζών και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου– ήταν προτεραιότητα. Η τεχνολογική «σουίτα» η οποία έχει επικρατήσει να ονομάζεται με το αρκτικόλεξο «ADAS» («Advanced Driver Assistance Systems») έχει αναβαθμιστεί και περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία υποβοήθησης του οδηγού και αποφυγής ατυχημάτων.

Ο εξοπλισμός του καινούργιου μοντέλου διαθέτει και το σύστημα «E-Handling» που έχουν εξελίξει οι άνθρωποι της KIA χάρη στο οποίο βελτιώνονται τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος σε σχέση με πριν. Επίσης, σε αυτόν περιλαμβάνεται και η καινούργια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση «Electric Control Suspension» («ESC»), η οποία δύναται να μεταβάλλει την ικανότητα απόσβεσης των αμορτισέρ και να τη ρυθμίζει διαρκώς.

Τέλος, το νέο KIA Sportage θα εφοδιάζεται τόσο με τον βενζινοκινητήρα 1.6 T-GDi μέγιστης ισχύος 180 PS όσο και με τον δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα των186 PS. Επίσης, θα είναι διαθέσιμο και σε εκδόσεις με υβριδικής διάταξης κινητήρα, τόσο Plug-in Hybrid όσο και mild Hybrid. Σύμφωνα με την KIA, οι πωλήσεις του καινούργιου Sportage αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος της χρονιάς. Τότε θα παρουσιαστεί επίσημα και η ευρωπαϊκή έκδοση του νέου μοντέλου.