Oι Porsche 718 Cayman και Boxster GT4 με νέο 6κύλινδρο κινητήρα (Video)


Η κορυφαία έκδοση της "μικρής" Porsche εφοδιάζεται πλέον με έναν τετράλιτρο κινητήρα απόδοσης 420 ίππων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/6/2019

Η φήμη που ήθελε εδώ και καιρό την Porsche να ετοιμάζει μία νέα εκδοχή της κορυφαίας έκδοσης των δύο 718 (Cayman και Porsche) επιβεβαιώθηκε τελικά, με την ανακοίνωση της νέας GT4 η οποία θα εφοδιάζεται με έναν καινούργιο boxer ατμοσφαιρικό εξακύλινδρο και 4λιτρο κινητήρα απόδοσης 420 ίππων και 420 Nm ροπής.

Ο κινητήρας μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου, με την επιτάχυνση 0-100 km/h να είναι στα μόλις 4,4 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα διαφέρει ανάμεσα στα δύο μοντέλα, με την Spyder να φθάνει τα 301 km/h ενώ η Cayman στα 304 km/h. Οι μετρήσεις του εργοστασίου θέλουν τη νέα Cayman GT4 να "γυρίζει" στο Nurburgring δέκα ολόκληρα δευτερόλεπτα από το μοντέλο που αντικαθιστά.

Πέρα από την μεγάλη ισχύ, ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει και "οικολογικές" ανησυχίες, καθώς διαθέτει σύστημα που "σβήνει" τους δύο κυλίνδρους της μιας πλευράς για να μειώσει την κατανάλωση. 

Εκτός από τον κινητήρα υπάρχουν και κάποιες μικρές αισθητικές αλλαγές. Η Cayman εφοδιάζεται με την αεροτομή της GT4 Clubsport και έχει και ένα νέο diffuser. Χάρη σ' αυτές τις αλλαγές το αυτοκίνητο παράγει 50% μεγαλύτερη κάθετη δύναμη από την προηγούμενη έκδοση. 

Μικρές αλλαγές υπάρχουν και στην Spyder με ελαφρά διαφοροποιημένο το πίσω μέρος ενώ διαθέτει και αυτόματο spoiler το οποίο ανοίγει μόνο του πάνω από τα 120 km/h. Στην καμπίνα υπάρχει ένας νέος επιλογέας ταχυτήτων  και ένα GT Sport τιμόνι, δέρματα Αλκαντάρα, νέα μπάκετ καθίσματα και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης σε χρώματα και συνδυασμούς υλικών. 

Και τα δύο μοντέλα έχουν το ίδιο πλαίσιο με Porsche Active Suspension Management ενώ είναι 30 χιλιοστά χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκδόσεις. Επίσης έχει γίνει νέα ρύθμιση στο Porsche Stability Management (το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί) ενώ υπάρχει και μηχανικό μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα με Torque Vectoring. 

Τα φρένα είναι σημαντικά αναβαθμισμένα ενώ υπάρχει και η δυνατότητα στον πελάτη να παραγγείλει την έκδοση με κεραμικούς δίσκους. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να το παραγγείλει κανείς με το πακέτο Clubsport το οποίο προσθέτει μία ατσάλινη μπάρα ενίσχυσης του πλαισίου, σύστημα πυρόσβεσης καθώς και ζώνες έξι σημείων για το κάθισμα του οδηγού.