Οι πρωτοβουλίες της Ford για την προστασία του κλίματος


ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ FORD MOTOR COMPANY ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΡΥΠΩΝ, ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΑΝ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ «ΛΙΣΤΑ Α» ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ CDP ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ.

  • 28/1/2020

Η δέσμευση της Ford για μείωση των εκπομπών CO2 όπως επιτάσσει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα περιλαμβάνει μία επένδυση άνω των 11,5 δισ. δολαρίων σε ηλεκτρικά οχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ford λανσάρει εκδόσεις μηδενικών ρύπων για μερικά από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της, όπως η Mustang Mach-E και η ηλεκτρική έκδοση του F-150.  Πρόσφατα μάλιστα, η εταιρεία λανσάρισε το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Βόρεια Αμερική. Το 2017, η Ford δήλωσε ότι είχε μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητες παραγωγής οχημάτων κατά 30% ανά παραγόμενο όχημα – οκτώ χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό όταν ο στόχος τέθηκε το 2010.

Σε συνέχεια αυτού του επιτεύγματος, η Ford ανακοίνωσε μία νέα παγκόσμια στρατηγική μείωσης των εκπομπών άνθρακα από τις δραστηριότητες παραγωγής, εστιάζοντας κυρίως στην ανανεώσιμη ενέργεια και παραμένοντας επικεντρωμένη στις πηγές χαμηλών εκπομπών ρύπων και την ενεργειακή απόδοση. Η Ford έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα εργοστάσια παραγωγής της να λειτουργούν με ενέργεια προερχόμενη κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035. Ο CDP είναι ένα παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τα ετήσια στοιχεία που δημοσιεύει και τη διαδικασία αξιολόγησης που υιοθετεί να είναι ευρέως αναγνωρισμένα στον τομέα της εταιρικής περιβαλλοντικής διαφάνειας. Το 2019, περισσότεροι από 525 επενδυτές με κεφάλαια πάνω από 96 τρις δολάρια, μαζί με 125 σημαντικούς αγοραστές με συνολικές δαπάνες 3,6 τρις δολαρίων σε προμήθειες, ζήτησαν από τις εταιρείες να αποκαλύψουν στοιχεία για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κινδύνους και ευκαιρίες μέσω της πλατφόρμας CDP. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκαν περισσότερες από 8.400.

Ο οργανισμός CDP χρησιμοποιεί μία λεπτομερή και ανεξάρτητη μεθοδολογία αξιολόγησης αυτών των εταιρειών, απονέμοντας βαθμολογία από A έως D, με βάση την πληρότητα των στοιχείων, της ευαισθητοποίησης, αλλά και της διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων. Ο CDP ενθαρρύνει επίσης τις εταιρείες να επιδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές που σχετίζονται με κορυφαίες περιβαλλοντικές επιδόσεις καθώς και να θέσουν σημαντικούς και φιλόδοξους στόχους. Όσες εταιρείες δεν αποκαλύπτουν στοιχεία ή δίνουν ανεπαρκείς πληροφορίες, λαμβάνουν αρνητική βαθμολογία.