Οι χαμηλές πωλήσεις των Tesla μειώνουν τις τιμές τους


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τιμή των μετοχών της Tesla Motors μειώθηκε περισσότερο από 11,0% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Επίσης, οι πωλήσεις  των μοντέλων της είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/4/2019

Οι υπεύθυνοι της Tesla ανακοίνωσαν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 παραδόθηκαν περίπου 63.000 αυτοκίνητά της στους ιδιοκτήτες τους. Από αυτά, περίπου τα 53.000 ήταν Model 3. Ωστόσο, ήταν μικρότερες από αυτές που αναμένονταν (αρχικά, υπολογίζονταν σε περίπου 58.900 μονάδες στο ίδιο χρονικό διάστημα) και οι αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτου δείχνουν τον προβληματισμό τους για την εμπορική πορεία της Tesla εντός της χρονιάς. Για να υπάρχει σύγκριση, αναφέρουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία είχε πουλήσει 90.966 οχήματά της.

Από την Tesla ανακοινώθηκε ότι παρά τις λιγότερες από τις προβλεπόμενες πωλήσεις της τους πρώτους μήνες του έτους, θα επιτευχθεί ο στόχος των 360.000-400.000 μονάδων στο τέλος του 2019, χάρη στο Model 3. Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα, η ζήτηση γι’ αυτό είναι μεγαλύτερη από την (προς το παρόν) παραγωγική ικανότητα της εταιρείας.

Οι αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτου και της χρηματαγοράς αμφισβητούν αυτή την πρόβλεψη της Tesla, καθώς στο παρελθόν δεν έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει. Παρότι, πλέον έχει τέσσερα μοντέλα στην γκάμα της (πρόσφατα προστέθηκε και το Model Y), οι πωλήσεις των Model X και Model S χαρακτηρίζονται απογοητευτικές από κάποιους αναλυτές. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, οι μειωμένες πωλήσεις θα έχουν αντίκτυπο στη μείωση της τιμής πώλησης των αυτοκινήτων της, άρα στα έσοδα της εταιρείας και στο μέρισμα που θα μοιράσει στους μετόχους της.