Όλα όσα έγιναν στο Michelin Challenge Bibendum 2014 (VIDEO)


Στην Κίνα άνοιξε ένα «παράθυρο» προς το μέλλον των πόλεων, των μετακινήσεων.

  • 21/11/2014

Σε μια μεγάλη χώρα (όχι μόνο σε φυσικά μεγέθη), την Κίνα, άνοιξε για τέσσερις ημέρες, στα μέσα Νοεμβρίου, ένα «παράθυρο» προς  το μέλλον των πόλεων, των μετακινήσεων. Το μέλλον όπως το φαντάζεται μια μεγάλη μερίδα σοφά σκεπτόμενων ανθρώπων και εταιρειών που μπορούν να δουν παραπέρα και να βοηθήσουν να γίνει ο τρόπος που μετακινούμαστε καλύτερος, πιο οικολογικός, πιο ανθρώπινος και μαζί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας.

Έχοντας πια επιστρέψει στην Ελλάδα, έχοντας ζήσει το Michelin Challenge Bibendum 2014, την Παγκόσμια Διάσκεψη για την καινοτομία στις μετακινήσεις που έγινε στη πόλη Chengdu της Κίνας (την τέταρτη μεγαλύτερη της χώρας), στο Διεθνές Κέντρο Κληρονομιάς και Καινοτομίας της πόλης, επιχειρούμε μια αποτίμηση των «πεπραγμένων» και αναζητούμε την ουσία μέσα από μικρές και μεγάλες λαμπρές ιδέες.

Όλα βέβαια ξεκινούν με μια παραδοχή: Οτιδήποτε νέο, οτιδήποτε πρόκειται να κοιτάξει στο μέλλον, θα πρέπει να έχει μια «Ιδρυτική Διακήρυξη». Αυτό είναι το Green Paper, η «Πράσινη Βίβλος» την οποία με ενδελέχεια συνέταξαν επιστήμονες, συγκοινωνιολόγοι, καθηγητές, τεχνοκράτες και παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Michelin κ. Patrick Oliva. Είναι η έντυπη έκδοση αυτού που ο Jean-Dominique Senard, Πρόεδρος του Michelin Group ονόμασε «Think and Action Tank», μια δεξαμενή σκέψης και δράσης.

Σύμφωνα με την «Πράσινη Βίβλο» υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούν άμεσα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (πολίτες, τοπικές κοινωνίες, εταιρείες) για να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα που θα αλλάξουν συνολικά όχι μόνο τις μεταφορές αλλά και τον πυρήνα των σύγχρονων αστικών κέντρων. Αυτοί είναι η ενθάρρυνση δημιουργίας νέων «μοντέλων» σκέψης και συμπεριφοράς, προκειμένου οι τάσεις να οδηγήσουν σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες βιώσιμης κινητικότητας. Ακολούθως να υποστηριχθούν πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες τόσο σε επίπεδο κατασκευής και κυκλοφορίας οχημάτων όσο και επίπεδο εφαρμογών και δικτύων που θα επιτρέψουν τη διασύνδεση ανθρώπου και περιβάλλοντος με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε η νέα γενιά έχει πλέον εξοικειωθεί με την τεχνολογία και είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.

Επίσης, είναι αναγκαίο να γίνει αναθεώρηση του τρόπου δημιουργίας συνθηκών για την βιώσιμη κινητικότητα που έρχεται μέσα από αξιολόγηση του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος με νέα «εργαλεία» σε επίπεδο γνώσης και με αυτόν τον τρόπο να διαδοθούν μοντέλα διαβίωσης και μετακίνησης που μέχρι σήμερα θεωρούνταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που τοποθετήθηκαν σε διαβούλευση στο Michelin Challenge Bibendum 2014.

Η δε Michelin στηρίζει ήδη αυτή την προσπάθεια με τη στρατηγική της «4R» (Reduce, Reuse, Recycle, Renewable, ελληνιστί (Μειώνω, τις ποσότητες πρώτων υλών, Επαναχρησιμοποιώ, με ελαστικά που αντέχουν και επισκευάζονται, Ανακυκλώνω με προϊόντα που μπορούν πλήρως να ανακυκλωθούν και Ανανεώσιμο που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των πρώτων υλών στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές).

Workshops, Rallies κι όποιος άντεξε...

Στη διάρκεια του τετραημέρου ούτε λίγο ούτε πολύ έλαβαν χώρα 109 θεματικές συζητήσεις, workshops, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις αναλύοντας τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές τάσεις προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας.

Από τον πακτωλό γνώσης πολλά ήταν αυτά που άξιζαν της προσοχής μας. Σε καθαρά αυτοκινητικό επίπεδο το rallye οικονομίας με υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το test drive που κάναμε (ένα από τα πρώτα μέσα παγκοσμίως ήταν το ελληνικό Car and Driver) στο πλήρως ηλεκτρικό μικρομεσαίο πεντάθυρο Denza. Επίσης υπήρχαν πολλά ηλεκτρικά ποδήλατα, scooter ακόμα και λύσεις για μετατροπή ποδηλάτου σε ηλεκτρικό.

Στον κύριο χώρο ξεχωρίσαμε τα θέματα με επίκεντρο τις έξυπνες πόλεις, τη συζήτηση για τα νέα οικονομικά εργαλεία που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την βιώσιμη κινητικότητα, την εξέλιξη των τεχνολογιών μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τη συζήτηση για την αυτόνομη οδήγηση (χωρίς την εμπλοκή οδηγού) και τα έξυπνα συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας.

Επίσης τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις στον τρόπο κτήσης και χρήσης αυτοκινήτου αλλά και στις τάσεις χρήσης καυσίμου (βενζίνη, diesel, LPG, CNG). Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων για τη μείωση της επιβάρυνσης των μεταφορών σε τουριστικές περιοχές με παραδείγματα χωρών που έλυσαν το πρόβλημα.

Πολύ σημαντικό ήταν και το Hackathon, ένα «ράλλυ» προγραμματιστών για την εξεύρεση έξυπνων λύσεων και εφαρμογών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη βιώσιμη κινητικότητα. Ανάμεσα σε 75 συμμετέχοντες, χωρισμένες σε 14 ομάδες, το μεγάλο βραβείο κατέκτησε η ομάδα Nahan με την εφαρμογή "Let’s go biking" η οποία προτείνει τρόπους και ενθαρρύνει ένα οικολογικό τρόπο ζωής με βάση την ποδηλασία. Στο ίδιο μήκος κύματος -και για πρώτη φορά- έγινε Διαγωνισμός Σχεδιασμού με τη βασική ιδέα να αντλείται από το θέμα της μετάβασης από την αυτοκίνηση με οδηγό στην αυτόνομη μετακίνηση.

Συμμετείχαμε επίσης στην επίσημη έναρξη των εργασιών με οικοδεσπότη τον Patrick Cox, πρώην πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πλήθος κόσμου από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο αλλά και στο TED City 2.0, μια παρουσίαση ανθρώπων με όραμα, ιδέες, πείσμα και θέληση που ήδη αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας συνολικά όπως η Paola Santana που ανέπτυξε την εταιρία Matternet, με την οποία διακινούνται αγαθά και εμπορεύματα ελαφρού βάρους, μέσω αυτόνομων πτητικών μηχανών (drones) ή το συγκλονιστικό παράδειγμα της Amanda Boxtel η οποία βοήθησε στη δημιουργία ενός ρομποτικού εξωσκελετικού, βιονικού μηχανισμού προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσει να επιτρέψει σε παραπληγικούς όχι μόνο να στηριχθούν και πάλι στα πόδια τους αλλά και να περπατήσουν. Επίδειξη έκανε η ίδια μπροστά σε ένα κοινό που όρθιο την χειροκρότησε βλέποντας την να περπατά επί σκηνής. Η Amanda είναι παραπληγική.

Παραβρεθήκαμε επίσης στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε υπό την αιγίδα της FIA με θέμα τη συμβολή των σύγχρονων motorsports στη βιώσιμη κινητικότητα. Παρόντες ήταν πέραν του προέδρου της FIA, Jean Todt, ο Alejandro Agag, επικεφαλής της Formula E, ο Δρ. Wolfgang Ulrich, επικεφαλής της Audi Motorport, o Pascal Couasnon, επικεφαλής του Αγωνιστικού τμήματος της Michelin και ο Pierre Fillon, Πρόεδρος του World Endurance Championship. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η Formula E, η επιτομή της σύμπραξης των motorsports με τη βιώσιμη κινητικότητα.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την επόμενη μέρα της Διάσκεψης αλλά και τις δηλώσεις του οραματιστή προέδρου της Michelin κ. Jean-Dominique Senard που έκανε σε ερώτησή μας για τις προσδοκίες του τόσο από το Michelin Challenge Bibendum όσο και από την «Πράσινη Βίβλο» η οποία θα αποτελέσει πλέον σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές ενέργειες και αποφάσεις των συμμετεχόντων.

«Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν» μας είπε ο κ. Ο κ. Jean-Dominique Senard, για να προσθέσει: «H "Πράσινη Βίβλος" είναι μια φανταστική πηγή πληροφορίας και οι λύσεις που προτείνει θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις. Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν που θα μπορούσε να την αγνοήσει. Οι επιπτώσεις που θα έχουν θα είναι σημαντικές επομένως δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μπορούμε να πιέσουμε χώρες, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης. Όχι μόνο για την αστική μετακίνηση αλλά και για την συνολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας».

Το Michelin Challenge Bibendum 2014 μπορεί να πέρασε στην ιστορία, το περιεχόμενο όμως και τα συμπεράσματα αυτής της παγκόσμιας διάσκεψης θα μας απασχολούν διαρκώς από τώρα και στο εξής.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτά τα γραφόμενα να μείνουν και να γίνουν εφαλτήριο για όλες τις μεγάλες εταιρίες να δουν με προσοχή όχι μόνο τις μερισματικές αποδόσεις των μετοχών τους αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Μείνετε μαζί μας καθώς θα παρακολουθούμε τις αναλύσεις της «επόμενης ημέρας». Ως τότε ακολουθείστε το www.challengebibendum.com για να δείτε αναλυτικά το αύριο... σήμερα!

Το περίπτερο της Michelin

Σε ένα καλαίσθητο αλλά και περιεκτικό περίπτερο που κύριο έκθεμα-κόσμημα ήταν το μονοθέσιο που χρησιμοποιείται στο Πρωτάθλημα Formula E (Spark-Renault SRT_01E), παρουσιάστηκαν οι πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Michelin.

Eλαστικό της Formula E

Αποτελώντας στρατηγικό σύμμαχο του νεοσύστατου θεσμού Formula E της FIA ως προμηθευτής ελαστικών, η Michelin σχεδίασε ένα ελαστικό που καλύπτει τις απαιτήσεις των ηλεκτροκίνητων μονοθεσίων τα οποία συναγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula E το οποίο διεξάγεται σε 10 πόλεις και μάλιστα αποκλειστικά σε street circuits. Το νέο ελαστικό 18 ιντσών είναι το Michelin Pilot Sport EV και δε διαφέρει πολύ από ένα σπορ ελαστικό δρόμου αλλά με εξαιρετικές ιδιότητες σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα καθώς και χαμηλή αντίσταση κύλισης. Με αυτόν τον τρόπο η Michelin αξιοποιεί το μηχανοκίνητο αθλητισμό ως ένα τεχνολογικό εργαστήριο για βελτίωση των ελαστικών που φορούν τα -απλά μεν υψηλών επιδόσεων δε- επιβατικά αυτοκίνητα.

Αγροτικά ελαστικά με τεχνολογία Ultraflex

Για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών και των κατασκευαστών αγροτικών μηχανημάτων.  Η τεχνολογία Ultraflex έχει ένα μοναδικό συστατικό γόμας και σχεδιασμό που επιτρέπει την μεταφορά μεγάλων φορτίων και τη λειτουργία υπό πολύ χαμηλή πίεση. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι: η προστασία του εδάφους, η αύξηση της ικανότητας μεταφοράς βάρους και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Τεχνολογία Selfseal και άλλα

H... μεθεπόμενη μέρα της αντιμετώπισης κλαταρίσματος ακούει στο όνομα SelfSeal. Με αυτήν την τεχνολογία ένα ειδικό συστατικό στη σύνθεση της γόμας σφραγίζει τυχόν διατρήσεις στο πέλμα. Αυτά τα ελαστικά, που πρόκειται να βρίσκονται στην αγορά από το 2015, θα συμβάλλουν στην ασφάλεια οδηγών και πεζών. Σχεδιασμένα για επιβατικά αυτοκίνητα και οχήματα διανομών, μπορούν να περάσουν πάνω από καρφιά χωρίς να ξεφουσκώσουν ή να «σκάσουν», (όπως μας απέδειξε η Michelin επιτόπου σε επίδειξη της ικανότητας του ελαστικού) κάνοντας το κλατάρισμα ένα πρόβλημα του παρελθόντος.

Παράλληλα η Michelin υπόσχεται εφάμιλλο επίπεδο άνεσης με ένα συμβατικό ελαστικό, κι αυτό είναι ευπρόσδεκτο αν αναλογιστούμε την «σκληρή» συμπεριφορά των runflat ελαστικών (με ενισχυμένο σκελετό και ειδική γόμωση) σε ό,τι έχει να κάνει στο τομέα της άνεσης. Τέλος μιας και ο  όμιλος Michelin εξελίσσει διαρκώς μια «ομπρέλα» υπηρεσιών παρουσίασε τις υπηρεσίες «Michelin Solutions» που προσφέρονται για τους στόλους φορτηγών με στόχο την μείωση του λειτουργικού τους κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους.

Michelin Premier A/S

Ένα «έξυπνο» ελαστικό του οποίου τόσο η γόμα (με προσθήκη...ηλιελαίου!) όσο και η χάραξη του επιτρέπουν να διατηρεί τα καλά του χαρακτηριστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Η χάραξη μάλιστα δεν παραμένει σταθερή αλλά μεταβάλλει τη διάταξη της και το σχήμα της με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση, αλλάζοντας σχήμα, διατηρώντας όμως αναλλοίωτα τα αρχικά του χαρακτηριστικά.