Όλα όσα γνωρίζουμε για την BMW XM των 653 PS που παρουσιάζεται σε λίγες ώρες


Η γερμανική εταιρία «αποκαλύπτει» στην παγκόσμια αγορά το εντυπωσιακό SUV επιδόσεων τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (28/9, 01:01).

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/9/2022

Τι συμβαίνει όταν ο τομέας επιδόσεων μιας αυτοκινητοβιομηχανίας «συναντά» τον τομέα πολυτελών SUV της; Τότε προκύπτει η νέα BMW XM, που θα παρουσιαστεί στην παγκόσμια κοινότητα τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (28/9, 01:01).

Η BMW διαφημίζει στο επίσημο site της αυτό το «συναπάντημα». Για πρώτη φορά το τμήμα επιδόσεων Μ, στην πλήρη και απόλυτη μορφή του, συναντά τον κόσμο των SUV του brand, με τα «πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα μοντέλα BMW X».

Αυτό το SUV επιδόσεων δε θα είναι ηλεκτρικό. Θα είναι, όμως, υβριδικό. Ο 8κύλινδρος twin turbo κινητήρας 4,4 L, γνωστός με τον κωδικό όνομα S68, που πρόσφατα παρουσιάστηκε στις BMW 760i και X7 M60i, θα αποδίδει, συνδυαστικά ισχύ 653 PS και 800 Nm ροπής. Ωστόσο, η BMW «δουλεύει» και σε μια ακόμα πιο ισχυρή έκδοση, με την ονομασία Black Label, που θα «εκτοξεύσει» τις τιμές σε 760 PS και 1.000 Nm! Η επιτάχυνση από 0-100 km/h υπολογίζεται σε περίπου 3,5 sec.

Η κίνηση θα μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς, ενώ ο κινητήρας θα συνοδεύεται από ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ZF 8 σχέσεων. Στόχος της BMW είναι το εντυπωσιακό SUV να μπορεί να κινείται μέχρι και για 80 km μόνο με την ηλεκτρική ενέργεια της μπαταρίας των 25 kWh. Τα ελαστικά θα είναι τοποθετημένα σε ζάντες 22 ιντσών, με δυνατότητα τοποθέτησης και ζαντών 23’’.

Το πρωτότυπο που κυκλοφόρησε πριν από αρκετούς μήνες, οι διάφορες κατασκοπευτικές φωτογραφίες αλλά και τα teaser της BMW μας δίνουν ορισμένες πληροφορίες για την εξωτερική εμφάνιση της ΧΜ. Η μάσκα θα διαθέτει τις παραδοσιακές γρίλιες «νεφρών» οι οποίες θα είναι φωτισμένες, ενώ ο προφυλακτήρας θα διαθέτει μια μεγάλη εισαγωγή αέρα.

Περνώντας στο πλάι, αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η XM αναμένεται να διαθέτει παραδοσιακά χερούλια ανοίγματος των θυρών, κάτι που δεν υπήρχε στο concept car. Η σχεδίαση στο πλευρικό κομμάτι μοιάζει λιγότερο «επιθετική» πηγαίνοντας προς τα πίσω, εκεί όπου θα υπάρχουν νέα φωτιστικά σώματα. Η οροφή θα είναι λιγότερο κωνική, ενώ το καπό θα έχει πιο συμβατικό σχήμα, παραπέμποντας σε ένα τυπικό crossover. Συνολικά το πίσω μέρος μοιάζει λιγότερο «ριζοσπαστικό» σε σχέση με το πρωτότυπο που κυκλοφόρησε.

Με βάση το concept car, η εσωτερική σχεδίαση του XM μοιάζει περισσότερο με τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης της BMW παρά με το iX. Είναι μια πιο σπορ διάταξη πιλοτηρίου με bucket καθίσματα από άλλα αυτοκίνητα της κατηγορίας M.

Η παραγωγή της ΧΜ αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Το SUV θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της BMW στο Spartanburg της Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.