On-board racing: Ο V6 της Ferrari 246 F1 Dino «ουρλιάζει» στο Zandvoort (video)


Απολαύστε, από κάμερα δίπλα στο κράνος του οδηγού, τον εντυπωσιακό ήχο του V6 της Ferrari μέσα στην πίστα σε συνθήκες αγώνα!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 20/9/2022

Το όνομα της Ferrari είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό της Formula 1 και τα κόκκινα μονοθέσιά της είναι αυτά που ανέκαθεν προκαλούσαν τις μεγαλύτερες συγκινήσεις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Ferrari 246 F1 Dino.

Αναφερόμαστε στο μονοθέσιο το οποίο ετοιμάστηκε για να συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 του 1958. Οι ανάγκες της εποχής «επέβαλαν» τη χρήση νέου κινητήρα, ελαφρύτερου και ισχυρότερου, τόσο από τις προηγούμενες τετρακύλινδρες εκδόσεις, όσο και από τον 8κύλινδρο της Lancia.

Έτσι, με δεδομένους τους κανονισμούς που περιόριζαν τη χωρητικότητα του κινητήρα σε 2,5 L, η Scuderia «προβίβασε» τον κινητήρα που χρησιμοποιούνταν στην F2, με μικρές τροποποιήσεις. Πρόκειται για V6 κινητήρα 2.417 cc, ο οποίος απέδιδε 280 PS και συνοδευόταν από κιβώτιο ταχυτήτων 4 σχέσεων. Το 246 «μαρτυρά» τη χωρητικότητα και τον αριθμό των κυλίνδρων.

Το project κατασκευής του υποστηριζόταν από τον γιο του Enzo Ferrari, Alfredo «Dino», σε συνεργασία με τον αρχιμηχανικό της ομάδας, Vittorio Jano και γι’ αυτό το όνομά του «χαρακτηρίζει» τον κινητήρα. Η Ferrari 246 F1 Dino έγινε τελικά το πρώτο μονοθέσιο με κινητήρα V6 που συμμετείχε στην F1. Δυστυχώς, ο Dino άφησε την τελευταία του πνοή το 1956 σε ηλικία μόλις 24 ετών, χωρίς να έχει ποτέ την ευκαιρία να δει τις προσπάθειές του να καταλήγουν στην πίστα.

Το ντεμπούτο της 246 έγινε στις 19 Ιανουαρίου του 1958 στο GP της Αργεντινής και η πρώτη νίκη ήρθε στο GP της Γαλλίας.

Το κανάλι του YouTube, Robbert Alblas, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ορισμένους γύρους, σε συνθήκες αγώνα, με την Ferrari 246 F1 Dino, στην πίστα του Zandvoort και να απολαύσουμε τον εντυπωσιακό ήχο του V6.