OPEC: Μειώνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου - Έρχεται νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων


Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο, ο OPEC αποφάσισε τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2.000.000 βαρέλια, προκαλώντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις ήδη αυξημένες τιμές των καυσίμων. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/10/2022

Οι διεθνείς εξελίξεις αναμένεται να βάλουν "φωτιά" τις επόμενες εβδομάδες στις τιμές των καυσίμων, ξεκινώντας ένα νέο ράλι ανόδου που μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που μπορεί να θα φτάσει.

Όπως είχε σημειωθεί και πριν από μερικές ημέρες, με την ανακοίνωση της επιστράτευσης του Προέδρου Πούτιν φάνηκε προς στιγμή ότι οι τιμές του πετρελαίου, τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού, άρχισαν να διαγράφουν ανοδική πορεία, μετά την κατρακύλα των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο αμέσως μετά ήρθε η ανακοίνωση της FED για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης η οποία υπερίσχυσε και έτσι επέστρεψε η παρατεταμένη πτώση των τιμών, οι οποίες έχουν φτάσει κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, όταν πριν από ένα τρίμηνο η τιμή τους ήταν στα 120 δολάρια.

H πτωτική πορεία φαίνεται ότι τελειώνει κάπου εδώ μετά την απόφαση του OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) να προχωρήσει στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2.000.000 βαρέλια.

Η απόφαση, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, είναι ουσιαστικά η απάντηση στη τακτική της FED να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Μια τακτική που συμπαρασύρει, όμως, προς τα κάτω και την τιμή του πετρελαίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε λόγο για μία “κοντόφθαλμη” απόφαση εκ μέρους των χωρών του OPEC που ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία η οποία μέσα από αυτή την κατάσταση θα επωφεληθεί σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αν τελικά η μείωση της παραγωγής γίνει πράξη από την 1η Νοεμβρίου, όπως και ανακοινώθηκε, τότε είναι δεδομένο ότι όχι μόνο οι τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων θα πάρουν ξανά την... ανηφόρα αλλά και οι τιμές των περισσοτέρων προϊόντων, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών.